Zendtijd van Joodse Omroep nu ook weg

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Kleine levensbeschouwelijke omroepen, waaronder de Joodse Omroep, verdwijnen vanaf 2016 definitief uit het omroepbestel. Het door staatsecretaris Sander Dekker (VVD) ingediende wetsvoorstel voor een vernieuwde publieke omroep, betekent de doodslag voor deze omroepen. Ze verliezen niet alleen hun budget, maar ook hun zendtijd. 

Alfred Edelstein, directeur van de Joodse Omroep, is ontdaan. Hij spreekt van onbehoorlijk bestuur. “Eerst wordt je budget weggekaapt. Dan wordt gevraagd of je het zelf op kunt brengen om programma’s te maken. Het antwoord daarop is natuurlijk nee. Vervolgens wordt dan de machtiging ingetrokken. Een cirkelredenering.” Edelstein probeert te redden wat er te redden valt. Deze week heeft hij afspraken met tegenstanders van de kabinetsplannen: het CDA, de ChristenUnie en de SP. Hij krijgt nu al bijval van CU-Kamerlid Gert-Jan Segers: “Wie garandeert dat de stem van de religieuze minderheid gehoord blijft? De Joodse minderheid is een minderheid met heel oude wortels. Die moet je een stem geven.” Segers gaat lobbyen bij de PvdA, SP en D66. “Er is een garantie nodig, zodat het uiteindelijke besluit niet ligt bij de willekeur van een netmanager of programmamaker.”

De Joodse Omroep werkt nu al samen met taakorganisatie NTR, waar ze hoogstwaarschijnlijk in 2016 helemaal in op zal gaan. Edelstein: “We hopen met een kleine Joodse redactie binnen de NTR onze succesvolle programma’s te kunnen voortzetten. Dus verder onder een andere vlag, maar toch, het is íéts. Het is nu zaak om de Kamerleden goed te informeren. De grote diversiteit die nu nog in de ether te vinden is gaat anders verloren. Je kent de Haagse wet: Als iets eenmaal weg is, komt het nooit meer terug.” Wel ziet hij nog een klein lichtpuntje in het wetsvoorstel van Dekker. “Het staat nu zwart-op-wit dat levensbeschouwing een integraal onderdeel van de programmering van de publieke omroep moet blijven,” aldus Edelstein [AR].

Bron: NIW

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Zendtijd van Joodse Omroep nu ook weg