Israëlische boekhandels halen boeken Sally Rooney uit de schappen

YouTube

De grootste boekwinkels van Israël weigeren om nog boeken te verkopen van Salley Rooney. Per direct zullen alle boeken van haar uit de schappen worden gehaald, omdat ze weigerde haar nieuwste boek door een Israëlische uitgever te laten vertalen en uitgeven. De Ierse schrijfster is een aanhanger van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sanscties (BDS) en denkt dat vrede tussen Israël en de Palestijnen dichterbij komt als mensen haar boeken niet langer in het Hebreeuws kunnen lezen. De boekhandels slaan nu terug door haar en haar werken voortaan te boycotten.

Het gaat om de grote ketens Steimatzky en Tzomet Sefarim die samen meer dan tweehonderd verkooppunten in heel Israël hebben. Niet alleen zullen Rooneys boeken niet langer in de winkels liggen, maar ook worden ze niet meer online te koop aangeboden. Het besluit komt nadat de auteur vorige maand een bod van de Israëlische uitgeverij Modan Publishing House  op haar nieuwste boek ‘Beautiful World, Where Are You’ afwees. Dat deed ze om Israël te boycotten, zoals BDS voorschrijft. Ze zei dat hoewel ze ‘erg trots’ is dat haar twee vorige romans die in het Hebreeuws waren vertaald ‘ik ervoor heb gekozen om deze vertaalrechten voorlopig niet te verkopen aan een in Israël gevestigde uitgeverij’.

Na de eerste kritiek op haar besluit verkondigde Rooney dat haar boek wel buiten Israël in het Hebreeuws vertaald kan worden, maar algauw bleek dat het drukken van boeken in die taal alleen in dat land kan plaatsvinden op grote schaal. Daar geeft vooralsnog de Ierse geen antwoord op. Vanuit Zowel Israël als daarbuiten kwamen felle reacties op het besluit van Rooney. Zo wordt ze onder meer beschuldigd van Jodenhaat. De schrijfster gaf aan dat het haar niet om Joden maar om de staat Israël te doen is. Zij heeft BDS ontdekt.

Boycot
In juli, kort na de laatste oorlog tussen Israël en Hamas, behoorde Rooney tot de duizenden kunstenaars die een brief ondertekenden waarin Israël werd beschuldigd van ‘apartheid’ en die opriep tot een internationaal isolement van het land. De brief riep op tot ‘een einde aan de steun die door de wereldmachten aan Israël en zijn leger wordt verleend; met name de Verenigde Staten’, en voor regeringen om handels-, economische en culturele betrekkingen te verbreken’. Rooney is niet de eerste prominente auteur die weigert een boek in het Hebreeuws te publiceren. In 2012 maakte Alice Walker, die ook een aanhanger is van BDS, dezelfde gang.

Kritisch
Rooney (30) is in haar werken al kritisch op Israël, maar toch is dat niet genoeg, zo blijkt nu. Haar personages zijn over het algemeen links georiënteerd en haar boeken zijn in die context Israël-kritisch. In haar vorige werk ‘Normal People’ wonen de hoofdpersonen een protest bij tegen Israël tijdens de Gaza-oorlog van 2014. En in Rooney’s debuutroman, ‘Conversations with Friends’, vertelt een personage over hoe relaties over macht gaan en dat mensen zich in plaats daarvan concentreren op ‘vriendelijkheid’. Ze zegt dan: “Ik bedoel, dit is een kwestie in het publieke debat. We vragen ons af: is Israël ‘mooier’ dan Palestina.” Rooney heeft het ook over ‘schrijven met Marxisme’.

Lees ook:
Walskoning zwicht niet voor BDS en gaat naar Israël

André Rieu twijfelt er niet aan om in april vier concerten in Israël te geven. De walskoning werd onder druk gezet door pro-Palestijnse organisaties van de BDS-beweging om niet naar Tel Aviv te gaan. Ze schreven hem een brief, die ze op een mensenrechtensite plaatsten, waarin ze hem dringend verzochten om de optredens in de Israëlische stad af te lassen. Rieu zegt zich niet bezig te houden met de politieke toestanden in Israël. Hij zal gewoon met zijn voltallige orkest afreizen naar het land.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israëlische boekhandels halen boeken Sally Rooney uit de schappen