Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
André Rieu zwicht niet voor BDS en gaat naar Israël

André Rieu twijfelt er niet aan om in april vier concerten in Israël te geven. De walskoning werd onder druk gezet door pro-Palestijnse organisaties van de BDS-beweging om niet naar Tel Aviv te gaan. Ze schreven hem een brief, die ze op een mensenrechtensite plaatsten, waarin ze hem dringend verzochten om de optredens in de Israëlische stad af te lassen. Rieu zegt zich niet bezig te houden met de politieke toestanden in Israël. Hij zal gewoon met zijn voltallige orkest afreizen naar het Beloofde Land. Gewoon, want de Limburger reisde al de hele wereld rond met zijn orkest om concerten te geven.

Volgens Pierre Rieu, zoon en concertorganisator, heeft zijn vader nooit eerder een verzoek gehad een concert af te zeggen. “We houden ons niet met politiek bezig, maar met muziek,” zegt hij in dagblad De Limburger. Rieu geeft van 3 tot en met 7 april vier shows in de Menora Mivtachim Arena in Tel Aviv. De orkestleider en violist trad onder meer op in Turkije en gaat nog optreden in China. Dit zijn landen die volgens het internationale recht gebieden bezetten en waar het volgens Amnesty International niet best gesteld is met de mensenrechten. Vooralsnog ontving hij geen brief van anti-Turkije- of anti-China-groepen.

De pro-Palestijnse organisaties schrijven in hun brief aan Rieu het volgende: ‘Een concert in het Israël van vandaag is het equivalent van een optreden ‘slegs fir blankes’ in het Zuid-Afrikaanse resort Sun City in de jaren tachtig, toen de regering zwarte Zuid-Afrikanen onderdrukte’. De briefschrijvers vinden dat de Israëlische regering ‘grote shows zoals die van u’ steunt om de aandacht af te leiden van ‘Israëls decennialange onderdrukking van de Palestijnen’. Ze vinden dat de walskoning zich moet voegen bij artiesten zoals Lauren Hill, rapper Russ, Roger Waters en Lorde. Die laatste en haar fans kwamen in de problemen nadat ze haar concerten in Israël na lang twijfelen afzegde.

André Rieu in Turkije, 2014: 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X