Dé online community van Joods Nederland. 8 Elul 5778 · 19 augustus 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Rechtszaak fans Lorde om afgezegd concert Israël

Een Israëlische organisatie is naar de rechter gestapt om een zaak te beginnen tegen twee fans van de zangeres Lorde. Deze fans uit Nieuw-Zeeland zorgden ervoor dat Lorde niet zou optreden in Tel Aviv. Door toedoen van het tweetal kwam er een campagne van de BDS-beweging op gang die ervoor moest zorgen dat Lorde nooit in Israël zou komen. Uiteindelijk was BDS succesvol en besloot de zangeres om het optreden af te zeggen. De rechtsgang die momenteel in Israël wordt voorbereid is gebaseerd op een wet die burgers in staat stelt rechtszaken te beginnen indien ze slachtoffer zeggen te zijn van een boycot tegen het land.

Het begon allemaal met de twee fans uit Nieuw-Zeeland. Justin Sachs en Nadia Abu-Shanab schreven in 2017 een brief aan hun idool waarin ze haar vroegen Tel Aviv komende zomer te mijden. Na veel twijfel gaf Lorde gehoor aan dit verzoek. De fans riepen de Nieuw-Zeelandse zangeres op zich aan te sluiten bij de groep artiesten die een boycot voert tegen het land. Deze groep wordt aangevoerd door Roger Waters, de zanger van de band Pink Floyd. Sinds hij zijn anti-Israëlische campagne voert, worden artiesten geregeld voor het blok gezet om te kiezen voor of tegen Israël. Een groot aantal entertainers heeft er sindsdien voor gekozen om niet in het land op te treden. De BDS-beweging (BDS staat voor Boycot, Desinvesteren en Sancties) heeft Roger Waters inmiddels omarmd.

De Israëlische groep Shurat HaDin, een club die opkomt voor de rechten van Joden over de hele wereld, stelt nu namens drie Israëlische fans de Nieuw-Zeelandse briefschrijvers aansprakelijk voor de geleden schade. De Nieuw-Zeelanders hadden kunnen weten dat Lorde het concert zou afzeggen door hun brief. Verkochte kaartjes moesten worden teruggegeven en andere investeringen moesten worden afgeschreven. Lorde zelf kreeg met een zee van kritiek te maken nadat ze bekend maakte toch niet in Israël te willen optreden.

Het verzoek van Shurat HaDin ligt momenteel bij de Israëlische rechter, die moet besluiten of de zaak kan doorgaan. De wet, die in 2011 in werking trad, is namelijk nog nooit in de rechtszaal getest. Desalniettemin is de advocaat van Shurat HaDin erg hoopvol gestemd. Volgens haar is het gemakkelijk aan te tonen dat de brief het afgelasten van het concert van Lorde in gang heeft gezet. De zangeres zelf heeft nog niet gereageerd op de extra commotie die is ontstaan. Indien de rechtszaak er komt en de twee Nieuw-Zeelandse briefschrijver worden vervolgd, zal Israël een internationaal arrestatiebevel naar hen moeten uitvaardigen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X