AfD en Joden samen tegen antisemitisme

AfD
wiki

De partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft een symposium tegen antisemitisme in de Bondsdag georganiseerd. Tijdens de bijeenkomst, die in een van de vergaderzaken van het parlement werd gehouden, spraken voornamelijk Joden die zich angehaugt voelen bij de AfD. De partij wil een vriend van Israël zijn en heeft zich tegen het antisemitisme gekeerd. De partij vindt dat er hardere straffen moeten komen tegen Jodenhaat. De Duitse overheid is in haar optiek te soft. Desondanks is de AfD binnen en buiten Duitsland zelf omstreden, vanwege haar omstreden uitspraken en standpunten, onder meer over het Holocaustmonument in Berlijn. Intussen heeft de Joodse gemeenschap in Duitsland al afstand genomen van de AfD en de sprekers.

Tijdens het symposium, dat op 1 februari gehouden werd, spraken Joden uit binnen- en buitenland over hun kijk op het antisemitisme in het hedendaagse Europa. Een van hen was de Israëlische politicus Rafi Eitan, die in de jaren zestig bekend werd nadat hij als Mossad-agent nazi-misdadiger Adolf Eichmann in Argentinië had opgepakt. Eitan steunt AfD-leider Alexander Gauland, die de bijeenkomst voorzat. “Ik wens de AfD succes en hoop dat de Alternative für Deutschland niet alleen de alternatieven voor Duitsland zullen zijn, maar ook de alternatieven voor Europa,” zei Eitan vanuit Israël. Hij was via de satelliet verbonden.

Als het aan de AfD ligt, dan gaan de zuid- en oostgrens van Europa volledig op slot. Alle bootvluchtelingen moeten worden teruggestuurd, vindt Gauland, die tevens stelt dat de Duitse grenzen ook dicht moeten. Zijn standpunt werd vrijdag onderschreven door Eitan, die de Europeanen waarschuwt voor ‘het gevaar uit Afrika en het Midden-Oosten’. AfD-parlementslid Beatrix von Storch kondigde rabbijn Chaim Rozwaski aan. Hij is sinds 1998 rabbijn in Berlijn en stelde dat de Jodenhaat in de laatste jaren enorm is gestegen. “Het zijn helaas vooral moslims die het doen,” aldus Rozwaski, die incidenten opsomde. Zelf wordt hij vaak door moslimjongeren nageschreeuwd.

Begin 2017 kwam de AfD in opspraak vanwege de uitspraken van partijprominent Björn Höcke. De voorman van de AfD in Thüringen had gezegd dat het Holocaustmonument in Berlijn ‘een gedenkteken van de schande’ is. Volgens hem is er geen enkel land in de wereld met zo’n groot monument dat doet denken aan de fouten die het in het verleden heeft begaan. Höcke kreeg kritiek over zich heen uit binnen- en buitenland, maar bleef overeind omdat de partijleiding hem steunde. Voorman Gauland gaf hem gelijk omdat het volgens hem ‘letterlijk een monument van de schande is’.

Höcke woonde in het verleden demonstraties van neonazi’s bij en zou ongeveer twintig procent van het AfD-electoraat vertegenwoordigen. Door hem niet terecht te wijzen, wilde Gauland hem en deze kiezers binnen boord houden, en werd een scheuring voorkomen, zo zeggen experts. De partij haalde bij de Bondsdagverkiezingen van september 2017 dertien procent van de zetels op. Het Joods Wereldcongres sprak daar schande van. Ook de Joodse gemeenschap in Duitsland is geen vriend van de AfD. Ook heeft de Joodse Raad van Duitsland al afstand genomen van spreker Eitan.

Categorie:

Home » Nieuws » AfD en Joden samen tegen antisemitisme