Dé online community van Joods Nederland. 8 Elul 5778 · 19 augustus 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joden Antwerpen bijna aangereden

Twee Joodse voetgangers in Antwerpen zijn, al dan niet opzettelijk, bijna aangereden. Het incident gebeurde op zaterdagochtend. Toen liepen twee orthodoxe Joden over de stoep. Een auto die met grote vaart aan kwam rijden maakte een manoeuvre naar de stoep en reed ze bijna aan. Vervolgens reed de automobilist hard door. Patrouillerende militairen stonden op de hoek van de straat en zagen het gebeuren. Zij hebben de politie ingelicht. De man en zoon die over het trottoir liepen, kwamen met de schrik vrij. Er wordt een onderzoek ingesteld. Bekijk de video hier.

Nadat de militairen, zogeheten ‘para’s’, de politie inseinden was die snel ter plaatse en kon de roekeloze automobilist worden aangehouden. “Hij viel op door zijn onverantwoorde rijgedrag,” zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie heten HLN. Hij bleek behoorlijk te hebben gedronken. “De man werd bestuurlijk aangehouden omwille van dronkenschap in het verkeer. Hij werd pas ’s avonds, na ontnuchtering, verhoord,” zegt Bruyns. “Momenteel wijst het incident niet in de richting van een antisemitische daad. Maar uitsluitsel kan hierover pas in een lader stadium van het onderzoek gegeven worden.”

Op de beelden van een beveiligingscamera is te zien dat de Joodse man nog achter de auto aan gaat. Wijzend naar het kenteken. De para’s hadden het al begrepen. Vermoedelijk dachten de Belgen even aan een poging tot een aanslag. In 2016 en 2017 werden er geregeld aanslagen in Europa gepleegd met auto’s, busjes of vrachtwagens die op mensenmassa’s inreden. Dit gebeurde onder meer in Nice, Berlijn, Londen, Stockholm en Barcelona. Na de aanslag in de Spaanse miljoenenstad ontstond er een run op betonblokken, die overal in Europa op druk bezochte plaatsen werden neergezet.

In Antwerpen wonen circa twintigduizend orthodoxe Joden, geconcentreerd in de omgeving van het diamantkwartier, nabij het Centraal Station. Rond de eeuwwisseling nam Antwerpen de rol van Amsterdam over als wereldcentrum van de diamanthandel. De laatste twintig  jaar werd de diamanthandel echter meer en meer overgenomen door Indische diamantairs. Veel welgestelde en seculiere Joden zijn naar de buitenwijken van Antwerpen verhuisd. Niettemin is het Joodse leven er nog actief, waaronder in synagogen en scholen. Eind 2017 kreeg de grootste Joodse school van de Scheldestad een financiële injectie van de Belgische overheid voor uitbreiding en een opknapbeurt. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X