Dé online community van Joods Nederland. 8 Elul 5778 · 19 augustus 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joods monument Parnassia Den Haag beklad

Het Joods monument bij de geestelijke gezondheidszorginstelling Parnassia is beklad. Op het gedenkteken, dat onlangs werd onthuld, is een onbekend teken aangebracht. Mogelijk gaat het om een tag van een graffiti-hobbyist en is het motief van de bekladding mogelijk niet antisemitisch. Ervaringen uit het verleden met besmeurde Joodse gedenktekens en graven laten echter wel zien dat het motief meestal antisemitisch van aard is. De tekens werden maandagochtend op het monument ontdekt.

Secretaris Ronny Naftaniel van de stichting Joods Erfgoed uit Den Haag is geschrokken van de schending van het monument. Hij vermeldt echter dat het teken geen antisemitische betekenis heeft. “Het is afschuwelijk dat het gebeurd is. Het monument staat er net, en dit mag natuurlijk niet gebeuren. Maar de bekladding lijkt niet gericht tegen Joden,” aldus Naftaniel tegen TV West. Het gedenkteken zal worden schoongemaakt.

Het gedenkteken in Parnassia werd eind december 2017 onthuld, enkele dagen voor het 75 jaar geleden was dat de Joodse patiënten door de nazi’s werden afgevoerd. Bij de onthulling waren honderden mensen aanwezig en sprak ook initiatiefnemer Naftaniel. Hij zei dat de harteloosheid van deze deportatie van patiënten typerend is voor de meedogenloze vervolging die leidde tot de moord op vijfenzeventig procent van de 140 duizend Nederlandse Joden, het hoogste percentage in door de nazi’s bezette landen in West-Europa.

Het gedenkteken is een muur met reliëf van een menora. Het staat op de plaats waar de nazi’s in 1942 de patiënten verzamelden van wat toen het Rosenburg psychiatrisch instituut heette. Volgens recent onderzoek waren tientallen Joden ondergedoken in het instituut, zich voordoend als patiënten, in de hoop dat de Duitsers hen zouden sparen. Ook waren er ‘echte’ Joodse patiënten aanwezig. Op 31 december 1942 werden alle Joden die zich hadden verborgen in het ziekenhuis, opgepakt, naar Westerbork gestuurd en van daar naar de vernietigingskampen in Polen getransporteerd. Van de 251 gedeporteerden overleefden slechts vierentwintig personen.

 

 

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X