Definitie antisemitisme – column Javier Guzman

Javier Guzman
Javier Guzman (Beeld: Chloé Leenheer)

‘Een petitie met 5.281 handtekeningen voor het definiëren van antisemitisme is door de initiatiefnemer Erik Veldhuizen aangeboden aan Tweede Kamerleden. Hij en de andere initiatiefnemers boden de petitie vorige week aan omdat het Nederlandse parlement de internationaal vastgestelde definitie van antisemitisme niet wil aannemen. Het Europarlement heeft de definitie al wel vastgesteld. Antisemitisme is volgens het Europarlement sinds kort: “…een bepaald beeld van Joden, dat zich kan uiten als haat tegen Joden. Retorische en fysieke uitingen van antisemitisme worden gericht tegen Joden of niet-Joden en/of hun bezittingen, tegen instellingen van de Joodse Gemeenschap, en religieuze voorzieningen”.

Goede definitie. Snel aannemen, want het is nu meer dan heel hard nodig!

Maar in Nederland is er tot nu toe dus geen animo voor in de Tweede Kamer. Leider Tunahan Kuzu van de politieke beweging DENK is tegen de definitie, omdat die de vrijheid van meningsuiting zou dreigen in te perken. Kuzu, de man die moord en brand schreeuwt als het gaat om discriminatie en racisme van andere bevolkingsgroepen vindt dus blijkbaar dat antisemitisme geen vorm van racisme en/of discriminatie is. Of is hij jaloers dat Joden nu hun eigen definitie hebben? En wil hij worden gezien als een gewone racist? Of vindt hij dat discriminatie van Joden gewoon moet kunnen? Meninkje, toch?

Als je op een druilerige zondagmiddag eens een paar uurtjes niets te doen hebt, omdat je bijvoorbeeld Netflix en Videoland al helemaal uit hebt, zou je eens op YouTube het woord “Jews” kunnen typen en dan op enter kunnen drukken. Er gaat werkelijk een hele wereld voor je open! Je komt er bijvoorbeeld achter dat Joden Satan aanbidden en christenbloed in matses doen. En dat ze al het geld en grondstoffen op aarde bezitten, en uit zijn op wereldheerschappij (iets wat voor mensen die wel eens een boek lezen na de Protocollen van Zion natuurlijk alláng bekend was!).

Of het tik eens het woord “Mossad” in. Dan leer je dat de Israëlische geheime dienst achter de aanslagen van 11 september 2001 op het WTC in New York zit (Een operatie waar de Amerikaanse geheime dienst CIA dus volkomen onterecht de credits voor krijgt!).
Ook heeft de Mossad IS opgericht, zo zeggen ze op internet. Want het is toch wel heel toevallig dat IS eerst ISIS heette. En ISIS kán een afkorting zijn voor Islamitische Staat in Irak en Syrië, maar dan had er eigenlijk moeten staan: “ISIIES” en dat klinkt natuurlijk voor geen meter. Wat veel waarschijnlijker is, is (haha!) dat het voor Israeli Secret Intelligence Service staat. Ja! De leider van de terreurorganisatie/terreurstaat Abu Bakr al-Baghdadi is in werkelijkheid dan ook “een Israëlische Jood” in dienst van de eh, dienst. Dit is volgens het YouTube kanaal “FuckTheJews366” honderd procent bewezen.

Oké, die laatste voorbeelden zijn misschien wat ongelukkig gekozen maar er staat óók heel veel op YouTube wat écht lariekoek is…

Waarom is de definitie van antisemitisme zo belangrijk? Ga met je browser naar Google of YouTube en typ een woord als “Joden”, “Jood”, “Israël” of “Judaïsme”. Nog voor je op enter drukt snap je waarom deze definitie nodig is. Want hoeveel van de zoeksuggesties die je eronder ziet zijn antisemitisch? Eh… Daar kan ik je op dit moment dus nog geen antwoord op geven want er is geen definitie in dit land. Maar hoeveel suggesties zijn misselijkmakend negatief? Juist. Daarom dus.

Compliment voor de mensen die de petitie hebben geïnitieerd en uitgevoerd!

Categorie:

Home » Columns en opinie » Definitie antisemitisme – column Javier Guzman