Dé online community van Joods Nederland. 8 Elul 5778 · 19 augustus 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Bader Ginsburg: Ik ga zo lang door als ik kan

De oudste rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, Ruth Bader Ginsburg, heeft aangegeven door te willen gaan tot het bittere einde. “Zo lang ik het werk nog kan doen, zal ik er zijn,” zei de krasse 84-jarige Joodse juriste afgelopen week. Dat deed ze in een interview voor een Joods publiek in de synagoge van de Adas Israel Congregation in Washington DC. Eerder waren er al berichten die aangaven dat Bader Ginsburg zou willen aanblijven tot na het presidentschap van Donald Trump (dat eindigt in 2021 of in 2025). In Amerika kunnen rechters bij het Hooggerechtshof hun hele leven dienen.

“Ik ben de langst zittende Joodse rechter van het Hooggerechtshof, dus ik kan dat niet als reden gebruiken om aan te blijven,” grapte Bader Ginsburg. Volgens ingewijden heeft ze onlangs advies ingewonnen om door te gaan tot na 2020, wanneer de eerste termijn van president Trump afloopt. Ze is geen liefhebber van het staatshoofd. Tijdens de campagne van 2016 noemde ze hem ‘een faker‘. Later bood ze haar excuses aan. Bader Ginsburg staat bekend als een van de meest progressieve rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof. Met haar zijn er nog drie andere progressieve rechters en vier conservatieve rechters. De vijfde, opperrechter Anthony Kennedy, staat erom bekend zowel linksom als rechtsom te kunnen gaan.

Tijdens het gesprek met hoofdredacteur Jane Eisner van Forward vertelde Bader Ginsburg over haar fascinatie voor de Joodse geschiedenis van de Verenigde Staten. Verder voelt ze affectie met het Israëlische Hooggerechtshof. “Zoals u weet heeft Israël geen grondwet. Ze hebben wetten uit de Ottomaanse tijd en uit de tijd van het Verenigd Koninkrijk, en Joodse wetten,” aldus Bader Ginsburg. Marteling nooit, zei de hoogste rechter van Israël eens. Bader Ginsburg: “Door marteling toe te staan, geven we de vijand een cadeau en laten we zien dat we geen respect voor mensenrechten zouden hebben, zei hij.” Bekijk het hele interview hieronder.

Bader Ginsburg werd in 1993 benoemd door de toenmalige president Bill Clinton. Jarenlang was ze de enige Joodse rechter aan het Hooggerechtshof. In 2016 leek daar verandering in te komen toen toenmalig president Barack Obama de Joodse rechter Merrick Garland nomineerde. De Republikeinen blokkeerden deze nominatie, omdat ze vonden dat de nieuwe president een rechter moest benoemen. Ze waren bang dat Obama een vijfde progressieve rechter zou benoemen, zodat de overgebleven conservatieve krachten in het Hooggerechtshof geen kans meer zouden krijgen. Uiteindelijk werd Merrick niet verhoord en door der Senaat afgeserveerd. In 2017 benoemde de nieuwe president Neil Gorsuch, een originalist, als opperrechter. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X