Obama nomineert Joodse rechter Hooggerechtshof

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

President Barack Obama heeft rechter Merrick Garland voorgedragen voor de functie van hogerechter bij het hooggerechthof van de Verenigde Staten. Zijn Joodse grootouders ontvluchtten aan het begin van de twintigste eeuw het Russische antisemitisme en emigreerden naar Amerika. Zijn moeder gaf tijdens haar werkzame leven leiding aan de vrijwilligersafdeling van de Joodse Ouderenraad in Chicago. Na zijn studie rechten werd hij openbaar aanklager, waarin hij onder meer de aanklacht leidde tegen de terroristen die in 1995 een overheidsgebouw in Oklahoma Stad opbliezen. Later werd hij rechter in Washington DC.

Tijdens de presentatie, woensdag, prees Obama rechter Garland voor zijn rechtsgevoel. De genomineerde zelf was ontroerd en noemde de voordracht ‘de grootste eer van mijn leven, los van de beslissing van mijn vrouw Lynn om mijn huwelijksaanzoek 28 jaar geleden te accepteren’. Ook zei hij dat zijn hoogbejaarde moeder ‘nu huilend voor de televisie zal zitten’. Hij pinkte een traan en hoopt dat de Senaat zijn nominatie zal goedkeuren. Met de keuze voor Garland is een einde gekomen aan een maand van onzekerheid. Vorige maand overleed rechter Antonin Scalia, een Amerikaan van Italiaanse komaf die al sinds 1986 lid was ven het hooggerechtshof.

Het is nog de vraag of de Republikeinse meerderheid met de komst van Garland zal instemmen. Door het verlies van de conservatieve rechter Scalia is er geen conservatieve meerderheid meer in het hof. Deze zal voorlopig verdwijnen als Garland wordt goedgekeurd. De Republikeinen hebben al aangegeven hem niet te willen en kondigde een blokkade aan tot president Obama afzwaait (januari 2017). Obama heeft al aangekondigd dat hij zijn vetorecht zal gebruiken indien er een blokkade komt.

Als Garland wordt benoemd, is hij de negende Joodse hoge rechter in de geschiedenis van de VS. Momenteel zijn er drie hoge rechters met een Joodse achtergrond. Ruth Bader-Ginsburg (83) werd in 1993 benoemd door president Bill Clinton, evenals Stephen Breyer (77) die in 1994 door hem benoemd werd. De derde Joodse hoge rechter is Elena Kagan (55). Zij werd in 2010 benoemd door president Obama en is tevens het jongste lid van het hooggerechtshof, dat negen leden telt.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Obama nomineert Joodse rechter Hooggerechtshof