Dé online community van Joods Nederland. 8 Elul 5778 · 19 augustus 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Trump breidt zwarte lijsten tegen Hezbollah uit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft nieuwe sancties opgelegd aan de Libanese terreurbeweging Hezbollah. Per decreet heeft hij zes individuen en zeven bedrijven toegevoegd aan een zwarte lijst. Het gaat om mensen en organisaties die aan de sjiitische terreurgroep gelieerd zijn. Wie op deze lijst staat, kan zich financieel gezien niet langer vrij bewegen. Trump heeft de lijst uitgebreid met nieuwe personen en firma’s die Hezbollah financieel voeden. Zo hoopt Amerika de terreurbeweging te kunnen verzwakken.

De zeven bedrijven die op de zwarte lijst staan zijn allemaal eigendom van Ali Muhammad Qansu. Deze Libanese zakenman is gespecialiseerd in visserij. Het gaat dan ook om een visgroothandel in Libanon en zes visgroothandels in West-Afrika, waar Libanese gemeenschappen zijn. Qansu en zijn firma’s behoren tot het commerciële netwerk Adham Tabaja dat gelieerd is aan Hezbollah. Via dit netwerk komt het geld bij de Hezbollah-leiding binnen, die het gebruikt voor wapens, trainingskampen, scholen en ziekenhuizen.

‘Hezbollah is verantwoordelijk voor de dood van vele Amerikanen. Ook is het gevolmachtigd door Iran om legitieme regeringen in het Midden-Oosten te ondermijnen. De regering zal doorgaan met het oprollen van aan Hezbollah gekoppelde netwerken’, zo schrijft het Amerikaanse ministerie van Financiën. ‘Het ministerie zal doorgaan met het opspeuren van netwerken die met Hezbollah verbonden zijn.’ De actie van Trump is niet nieuw. Zo begon de regering van president Barack Obama al in 2015 met het opleggen van grotere maatregelen tegen Hezbollah. Dit in het kader van de nucleaire deal met Iran.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft eerder al verklaard in Trump het zoveelste ‘Amerikaanse kwaad’ te zien. Na diens beëdiging, ruim een jaar geleden, spuwde hij zijn gal over het Amerikaanse staatshoofd. “We moeten de grote leider ayatollah Khamenei danken, omdat hij al zei dat Trump het ware gezicht van de Amerikaanse regering laat zien,” aldus Nasrallah tijdens een speech, die terugblikte naar het oprichtingsjaar van Hezbollah: 1982. “In 1982 waren we met een klein, gelovig en onderdrukt aantal, bang om onder de voet te worden gelopen door de mensen om ons heen … Honderdduizend Israëlische soldaten waren in Libanon … ondanks dat waren we niet bang, maar standvastig.”

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X