Joods Wereldcongres: opkomst AfD slechte zaak

AfD
wiki

Het Joods Wereldcongres is niet te spreken over de komst van de Alternative für Deutschland (AfD) in het Duitse parlement, de Bondsdag. Volgens de internationale overkoepelende organisatie doet de huidige situatie denken aan het beladen verleden van Duitsland. “Het is een schandelijke reactionaire beweging, die aan het ergste uit het verleden van Duitsland herinnert en verboden zou moeten worden”, aldus Roland Lauder van het Joods Wereldcongres.

Zondag kwam de rechts-nationalistische AfD voor het eerst in de Bondsdag terecht. Dat gebeurde tijdens de verkiezingen. Nadat de partij in 2013 vlak onder de kiesdrempel van vijf procent bleef steken, lukte het dit jaar wel om in het parlement te komen. De AfD behaalde 12,6 procent van de stemmen en krijgt hoogstwaarschijnlijk 94 zetels in de 709-zetels tellende Bondsdag. Volgens Lauder is dit slecht nieuws. Hij gaat ervan uit dat winnaar Angela Merkel (CDU-CSU) een coalitie zonder de AfD zal vormen.

Lauder is blij met de overwinning van de zittende bondskanselier, die haar vierde termijn ingaat. Volgens Lauder heeft zij zich ‘een echte vriend getoond van Israël en de Joden, en duidelijk laten blijken dat zij de Joodse burgers van haar land zal beschermen en tegen hatelijke retoriek en daden zal optreden’.

Niet alleen Lauder is ongerust over de AfD, ook het Europees Joods Congres laat eenzelfde geluid horen. ‘Wij vertrouwen erop dat de centrumpartijen in de Bondsdag zullen verzekeren dat de AfD niet vertegenwoordigd zal zijn in de nieuwe regeringscoalitie’, aldus het EJC in een reactie.

De AfD staat erom bekend vijandelijk te staan tegenover nieuwkomers in de Duitse samenleving. Een van haar voormannen, Jörg Meuthen, verklaarde zondagavond in het einddebat op de Duitse televisie dat ook veel Duitse allochtonen op zijn partij hebben gestemd. Hij doelt op Turkse en Arabische Duitsers die al decennia in het land wonen. “Zij behoren ook tot ons land en onze samenleving. Voor hen zullen we ook opkomen”, aldus Meuthen, die benadrukte dat de AfD een rechts-conservatieve partij is. Over Joodse Duitsers werd niet gesproken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joods Wereldcongres: opkomst AfD slechte zaak