Waar was het Joodse protest? – column Brigitte Wielheesen

Foto van Brigitte Wielheesen.

‘Simon Vrouwe staat al jaren op de Dam in Amsterdam met een standje met gruwelijke foto’s van misstanden in “Palestina”. Hij geeft onjuiste informatie en de meeste foto’s zijn gemaakt in Syrië. Ik vind het een storend beeld op de Dam, maar hij mag daar staan onder het mom vrijheid van meningsuiting. Iedere keer als ik voorbij loop, neem ik me voor rustig te blijven, er mij niets van aan te trekken en geen discussie aan te gaan. Maak het niet groter dan het is! Hij is gewoon een idioot.

Toch krijgt hij het voor elkaar dat als ik voorbij loop mijn bloed kookt en ik me moet inhouden om niet “per ongeluk” tegen die kar aan te lopen, in de hoop dat zijn wagentje met foto’s instort met hem eronder. Maar ik bedwing mijzelf en loop voorbij zonder hem aandacht te geven, want aandacht maakt hem groot.

Lieden van de Facebookgroep “Time to stand up voor Israël” hebben een paar jaar geleden besloten om op de Dam wekelijks een tegenactie te houden. Daarmee hebben zij Simon Vrouwe groot gemaakt. De schlemiel heeft intussen een groepje niet-westerse Nederlanders en Robert Willem van Norren, een man in een scootmobiel met een Israëlische vlag met een hakenkruis, om zich heen verzameld. Samen preken zij een anti-Israëlisch geluid. En inmiddels protesteert de pro-Israël-groep niet meer.

Er is echter een uitzondering. De eenling Michael Jacobs laat wekelijks, zowel op de Dam als op het Spui, een tegengeluid horen. Daar waar Simon Vrouwe is, is Michael Jacobs. Deze laatste loopt rondjes om de kar van Vrouwe met een Israëlische vlag over zijn rug en roept dat datgene wat Simon verkondigt, antisemitisch is. Ook hij heeft het recht van vrije meningsuiting. Noch Vrouwe noch Jacobs zijn gewelddadig. Voor buitenstaanders zijn het waarschijnlijk twee dwazen die elkaar in de weg lopen. De inmiddels steeds grotere groep niet-westerse Nederlanders naast Simon Vrouwe provoceert echter almaar meer.

Op 16 september ging het fout. Vrouwe siste “Ik maak je dood” richting Michael Jacobs. De altijd zo kalm blijvende Jacobs gaf Vrouwe een duw. Hij werd gearresteerd.

Zeven dagen zat hij in de cel, zogenaamd voor vernieling en ordeverstoring. In voorarrest tot de zitting. Alsof het iemand betreft die zodra hij op vrije voeten is het land uitvlucht of een terroristische actie uitvoert. Een buitensporige en schandalige maatregel van het Openbaar Ministerie (OM). Zeker als je deze maatregel zet naast het incident met de bestuurder die op acht mensen inreed op het Centraal Station en binnen twee dagen weer buiten stond. Kun je de Amsterdamse politie en het OM nog serieus nemen of vertrouwen? Het verbaast me eigenlijk al niet meer.

Wat me wel verbaasde is dat met Rosj Hasjanna de Jood Michael Jacobs in het gevang zat. Waar was het Centraal Joods Overleg? Waar was het Joodse geluid? Waar waren al die honderden Joden voor het politiebureau om een vuist te maken tegen het voorarrest en waar waren de honderden Joden in de rechtszaal om een vuist te maken tegen antisemitisme? Op zondagmiddag is Jacobs opnieuw aangehouden. Als er grote demonstraties waren geweest, dan was dit mogelijk voorkomen. Ik wens iedereen veel wijsheid in het nieuwe 5778.’

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Columns en opinie » Waar was het Joodse protest? – column Brigitte Wielheesen