Sjoa-ontkenner moet kampen bezoeken

Het Belgische extreem-rechtse voormalige parlementslid Laurent Louis, die in 2015 werd veroordeeld wegens het ontkennen van de Sjoa, kreeg afgelopen week zijn ongebruikelijke vonnis te horen: het Hof van Beroep in Brussel droeg hem op de komende vijf jaar elk jaar een concentratiekamp van de nazi’s te bezoeken en over zijn ervaringen daar te schrijven.

De Sjoa-ontkenner Louis is berucht om zijn opruiende uitspraken over Joden. Verder noemde hij ooit de eerste homoseksuele man die premier was van België, Elio Di Rupo, een pedofiel. Louis verliet het parlement in 2014. In 2015 werd hij veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk en een boete van bijna 17.000 euro naar aanleiding van uitspraken op internet, waarin hij het aantal Joden dat gedurende de Sjoa werd vergast in twijfel trok. Nadat afgelopen woensdag dit vonnis werd veranderd, schreef hij een triomfantelijk bericht op Facebook en bood zijn excuses aan “aan iedereen die gekwetst zou kunnen zijn door mijn opmerkingen.” Maar hij voegde er ‘jolig’ aan toe: “Alles wat ik nu nog moet doen, is naar de vernietigingskampen gaan en erover schrijven. Kennelijk erkent het Hof mijn talent als schrijver.”

Louis is een marginale figuur in België, maar volgens politieke waarnemers illustreert zijn geval de toenemende zorgen over antisemitisme. België behoort tot de Europese landen – waaronder ook Frankrijk, Duitsland en Polen, waar het ontkennen van de Sjoa strafbaar is. De straf die Louis heeft gekregen is ongewoon, maar werd al een keer eerder opgelegd in Hongarije in 2013.

In zijn reactie op het vonnis afgelopen woensdag zei Louis dat hij de uitspraak zou gehoorzamen en elk jaar zou “biechten in een vernietigingskamp”. Behalve dat een bezoek aan een concentratiekamp “zeer leerzaam is en aangrijpend op menselijk niveau” is zo’n ervaring ook een kans om “huidige genocides af te keuren,” aldus Louis. Deze uitdrukking heeft Louis in het verleden gebruikt om te verwijzen naar de militaire acties van Israël in Gaza.

“Laurent Louis wordt in het algemeen beschouwd als een clown,” zegt Dave Sinardet, hoogleraar politicologie aan de Vrije Universiteit van Brussel. “Hij verenigt Belgische politici uit het gehele spectrum in de zin dat niemand hem serieus neemt.”

Bron: New York Times

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Sjoa-ontkenner moet kampen bezoeken