Lorde mogelijk in de ban in Amerikaanse staat

Lorde
wiki

Zangeres Lorde mag mogelijk niet langer optreden in de Amerikaanse staat Florida omdat ze de staat Israël boycot. Een paar jaar geleden nam de staatssenaat een wet aan die stelt dat bedrijven of entiteiten die Israël boycotten geen zaken mogen doen in de Sunshine State. De Republikein Randy Fine zegt dat de wet moet worden gehandhaafd en dat Lorde dus geen concerten meer mag geven in Florida. In april staan er optredens gepland in Miami en Tampa. Als de concerten niet doorgaan, betekent dit een nieuwe overwinning op de BDS-beweging en een zakelijke strop voor Lorde.

Afgelopen december verklaarde de Nieuw-Zeelandse zangeres dat zij afzag van een concert in Tel Aviv, dat later dit jaar gepland stond. Ze verklaarde dit te doen uit solidariteit met de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). De Floridiaanse politicus Fine zag het aan en verklaart nu: “Florida zal antisemitisme en boycots die de bedoeling hebben om Israël te raken nooit tolereren. Sinds Lorde zich in december heeft aangesloten bij de boycot, houden zij en haar bedrijven zich niet langer aan de wet.” De regel heeft betrekking op zaken die de één miljoen dollar overschrijden. Met de concerten van Lorde zou meer dan dat bedrag zijn gemoeid.

Fine heeft de concertorganisatoren opgeroepen om de optredens af te gelasten. Zij hebben nog niet gereageerd. Ondertussen mengt de nationale Counsel on American-Islamic Relations zich wel in het debat. Die moedigt Lorde en de organisatoren juist aan om wel naar Florida te komen. De zangeres zal opnieuw een keuze moeten maken. Overigens hebben haar twee fans mogelijk ook een probleem. Zij worden mogelijkerwijs in Israël aangeklaagd voor financiële schade die de Israëlische organisatoren lijden wegens het afzeggen van het concert in Tel Aviv. De Israëlische groep Shurat HaDin is al naar de rechter gestapt. Die kijkt of er een zaak in zit. Zo ja, dan zal Israël na een uitspraak wellicht een internationaal arrestatiebevel doen uitgaan om deze fans te pakken.

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Lorde mogelijk in de ban in Amerikaanse staat