Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
‘Boekhouder van Auschwitz’ Gröning (96) is dood

De onlangs veroordeelde kampbewaker Oskar Gröning is op 96-jarige leeftijd overleden. Hij stierf voordat hij zijn straf kon uitzitten. Gröning, alias ‘de boekhouder van Auschwitz’, werd in januari nog veroordeeld voor de rol die hij speelde bij de dood van duizenden Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ging om een celstraf van vier jaar, die hij eerder door de rechter in het Duitse Lünenburg kreeg opgelegd. De gewezen SS’er procedeerde echter door tot aan het Duitse Hooggerechtshof in Karlsruhe. Die besliste in december 2017 dat zijn veroordeling terecht was. Hierna smeekte hij tevergeefs om gratie.

Het proces van Gröning werd gezien als het laatste grote proces na de Sjoa. Zijn zaak kwam aan het licht in 2005 na het geven van interviews over zijn werk in Auschwitz. Gröning wilde daarmee ontkenners van de Holocaust overtuigen dat de genocide daadwerkelijk had plaatsgevonden. De gewezen SS’er bekende in 2015 voor de rechter dat hij werkzaam was in het dodenkamp in Polen. Daar nam hij onder andere bankbiljetten in beslag en stuurde deze naar Berlijn om de dure oorlog te financieren. De voormalig bewaker was naar eigen zeggen niet rechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van gevangenen tijdens zijn periode in Auschwitz en ontkende altijd dat hij deelnam aan criminele activiteiten.

Gröning werd veroordeeld tot vier jaar, maar kon uit de gevangenis blijven omdat dat volgens zijn advocaten – gelet op zijn hoge leeftijd en gezondheidstoestand – zijn rechten zou schenden. Volgens artsen was dat onzin, zolang hij passende medische hulp kon krijgen tijdens zijn celstraf. In december besliste het Duitse Hooggerechtshof dan ook dat de man zijn straf niet zou ontlopen, waarna hij een laatste poging deed om gratie te krijgen. De openbare aanklagers gingen echter niet in op de vraag en wezen het verzoek af. Voorlopig zat Gröning nog thuis. Hij is op vrijdag overleden, zo meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. De gemeente Hannover heeft het overlijden volgens het blad bevestigd. Verdere details ontbreken nog. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X