Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
NIHS-bestuur tegen Jacobs: treed tijdelijk terug

Het onenigheid binnen orthodox Joods Nederland is in een nieuwe fase beland. In een brief aan haar leden heeft de Joodse gemeente Amsterdam ofwel de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS) aangekondigd nog meer afstand te nemen van opperrabbijn Binyomin Jacobs van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR). Ook vraagt het bestuur aan hem om tijdelijk terug te treden. Volgens het NIHS-bestuur is iedere betrokkenheid van haar gemeente met de opperrabbijn onmogelijk geworden gezien de ontstane situatie. Vorige week kwam Jacobs in het nieuws inzake de kindermisbruikzaak op de Joodse basisschool het Cheider en de vermeende misbruikzaak van rabbijn Mendel L. van de Joodse Gemeente Nijmegen. Volgens critici zou de rabbijn, die bestuurlijk betrokken was bij beide Joodse instellingen, nalatig zijn geweest in zijn bestuurlijke handelen rond beide gevallen.

Het bestuur van de NIHS licht in de brief aan haar leden toe dat drie keer contact is gezocht met Jacobs en dat de opperrabbijn niet op de uitnodigingen is ingegaan om te komen praten. ‘Dit bracht de NIHS derhalve in een positie waarin zij zich genoodzaakt voelde de contacten tussen de NIHS en IPOR-opperrabbijn Jacobs te moeten opschorten tot tenminste een dergelijk gesprek heeft plaatsgevonden’, aldus de bestuurders in de brief. In de praktijk betekende dit dat de NIHS zich tijdelijk terugtrok uit het Nederlands College van Rabbinale Zaken (NCRZ), waarvan Jacobs de voorzitter is. Nu er nog geen gesprek met hem is geweest, besluit het NIHS-bestuur om zich voorlopig helemaal terug te trekken uit de NCRZ. Enige toenadering lijkt hiermee verder weg dan ooit.

Uit de brief: ‘Wij concluderen nu helaas dat iedere betrokkenheid van IPOR-opperrabbijn Jacobs met tenminste de Joodse Gemeente Amsterdam, NIHS, inmiddels onhoudbaar is geworden tot er volledige en onafhankelijke helderheid is over zijn handelen. Totdat dit het geval is trekt het bestuur van de NIHS haar rabbinaat terug uit de NCRZ en zal zich voor rabbinale zaken uitsluitend voegen naar het rabbinaat van Amsterdam’. Verder vraagt het bestuur aan Jacobs om tijdelijk terug te treden als opperrabbijn. ‘Gezien zijn uitstraling naar de gehele Joodse gemeenschap zou het de IPOR-opperrabbijn sieren om al zijn taken voorlopig neer te leggen, een dergelijke beslissing is echter niet aan ons’, schrijven de Amsterdamse bestuursleden.

Sinds begin 2018 is het hommeles in orthodox Joods Nederland. In januari kwam naar buiten dat de Nijmeegse rabbijn Mendel L. wordt beschuldigd van mogelijk seksueel misbruik van kinderen tijdens Joodse kindervakantiekampen in Amerika. Omdat de Joodse Gemeente Nijmegen onder het IPOR valt is opperrabbijn Jacobs bestuurlijk betrokken. Critici beweren dat hij van de zaken af wist, maar weinig tot niets zou hebben gedaan na de komst van L. naar Nijmegen. Er loopt inmiddels een onderzoek naar L. dat moet uitwijzen wat er is gebeurd. Verder kondigde het bestuur van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, waar de Joodse Gemeente Nijmegen ook onder valt, aan een meldpunt voor misbruik in te stellen.

Vervolgens kwam Jacobs, die zich in de media verdedigde, in beeld waar het gaat om de zaak Ephraïm S. Deze verdachte zou kinderen op de Joodse basisschool het Cheider hebben misbruikt. Dit zou zijn gebeurd toen Jacobs vicevoorzitter was van het schoolbestuur. Volgens artikelen in de Telegraaf, NRC-Handelsblad en dagblad Trouw zou hij ervan hebben geweten, maar zou hij het in de doofpot willen hebben stoppen. Naar aanleiding van deze berichtgeving en omdat Jacobs niet op de uitnodigingen in ging om met het Amsterdamse NIHS-bestuur te praten, nam dat bestuur afgelopen week afstand van hem. Intussen wordt Jacobs gesteund door zijn eigen IPOR. Volgens kenners wijst alles op een scheuring binnen orthodox Joods Nederland, waarbij de NIHS (Amsterdam) en het IPOR (alles buiten Amsterdam, de mediene) hun samenwerking definitief zullen verbreken. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X