NIK bereidt misbruik-meldpunt voor

NIK
nik.nl

Het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) wil dat er een meldpunt komt voor slachtoffers van seksueel misbruik, geweld en ander wangedrag binnen zijn gemeenten. Dit heeft de religieuze instelling dinsdag middels een persbericht bekendgemaakt. Vorige week kwam er een mogelijke zaak van seksueel misbruik aan het licht bij een synagoge die gelieerd is aan het NIK. De Nijmeegse rabbijn Mendel L. wordt verdacht van ontucht met minderjarigen op Amerikaanse zomerkampen. De maatregel van het NIK staat in het licht hiervan, zo blijkt uit de verklaring van dinsdag.

Al een tijdje wordt dus gedacht aan een soort meldpunt waar mensen klachten kunnen indienen over ontucht, agressie en ander wangedrag binnen het NIK. Aan de opzet van een klachtenprocedure en voorlichting, zo mogelijk in overleg met externe instanties, zal worden gewerkt, zo meldt NIK-secretaris Ruben Vis. “De gedachtevorming hierover leeft al enige tijd. Het gaat om een onafhankelijk meldpunt. Kernbegrippen zijn: vertrouwen, veiligheid, geborgenheid, expertise, en professionaliteit,” aldus de bestuurder. De uitwerking en plaatsbepaling van het nieuwe onderdeel van de organisatie zal in de komende maanden zijn beslag krijgen.

NIK-voorzitter David Goudsmit bevestigt dat er gewerkt wordt aan een klachtenloket en meer. “Formeel mag het gaan om situaties waar het NIK-bestuur geen verantwoordelijkheid voor draagt, ons morele kompas gebiedt ons om ons in te zetten als er sprake is van misbruik en misstanden. We hebben besloten om dit dus te gaan doen,” legt hij uit. Vis vult aan. “Er zal meer moeten gebeuren dan alleen een meldpunt. Het gaat niet alleen om melding. Het gaat ook om preventie, om signaleren, herkennen. We maken ons terecht zorgen over externe veiligheid en hangen camera’s rond Joodse gebouwen; leden van de Joodse gemeenschap moeten zich ook binnen veilig weten.”

Voor het NIK gaat het om een Joodse kernwaarde. De uitspraak kol jisrael arevim zè bazè – heel het Joodse volk is verantwoordelijk voor elkaar – vormt een oproep vanuit Joods perspectief tot het nemen van verantwoordelijkheid in dergelijke situaties. De Permanente Commissie (het bestuur) van het NIK heeft tot deze stap besloten met als aanleiding berichtgeving over de Joodse school het Cheider en ‘een rabbinaal functionaris’ in dienst van een Joodse gemeente in Nijmegen. Eerder was er een misbruikzaak op het Cheider, waardoor een psychotherapeut de instelling bestempelde als ‘onveilig’. De door het NIK-bestuur aangekondigde uitwerking staat hier los van omdat de school niet onder het NIK valt.

Categorie:

Home » Nieuws » NIK bereidt misbruik-meldpunt voor