Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Petitie voor definitie antisemitisme in omloop

Op internet is sinds kort een petitie in omloop die pleit voor het vasteggen van het begrip antisemitisme. De initiatiefnemers willen de Tweede Kamer oproepen om de definitie van Jodenhaat in de wet vast te leggen, zodat daar geen verwarring meer over kan ontstaan. ‘Deze petitie is van belang in een tijd dat antisemitisme meer en meer voorkomt. De petitie is bedoeld om richting de politiek een signaal af te geven om de definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) over te nemen, in de nationale wetgeving vast te leggen, en deze definitie te gebruiken bij de uitvoering van het  regeringsbeleid inzake het bestrijden van antisemitisme’, zo schrijven ze.

Eerder nam het Europarlement de definitie al aan, die door de IHRA is vastgesteld. De definitie luidt: ‘Antisemitisme is een bepaald beeld van Joden, dat zich  kan uiten als haat tegen Joden. Retorische en fysieke uitingen van antisemitisme worden gericht tegen Joden of niet-Joden en/of hun bezittingen, tegen instellingen van de Joodse Gemeenschap, en religieuze voorzieningen’.  Nederland neemt deel aan de IHRA en heeft met dertig andere landen samengewerkt bij het opstellen van de definitie. Nadat het Europees parlement het begrip aannam, verzocht het alle EU-lidstaten om hetzelfde te doen. Nederland is sindsdien achterwege gebleven. Eerder zag de Kamer er juist van af.

Daarom namen de clubs Holland Support Israël en Mother of the Mount Carmel het initiatief voor de online petitie op. ‘De reden voor deze actie is dat één definitie van antisemitisme bijdraagt aan uniforme dataverzameling’, zo schrijven ze. Jodenhaat kan zo beter worden herkend en geregistreerd, en er kunnen vergelijkingen tussen landen worden gemaakt. ‘Deze definitie is vooral belangrijk voor landen die pas sinds kort antisemitisme monitoren, en is meestal juist daar erg nodig. Bovendien is het ook een belangrijke stap in de bestrijding van online antisemitisme. Op dit moment maken antisemitische websites nog gebruik van het verschil in regelgeving in verschillende landen. Een uniforme definitie steekt hier een stokje voor, omdat er dan overeenstemming is over wat antisemitisme is’.

Verder gaat het de initiatiefnemers er om het zelfbeschikkingsrecht van de Joodse gemeenschap vast te leggen. Uit het persbericht: ‘Er is een stijgende lijn van antisemitisme in Nederland. De komst van migranten uit Arabische landen waar antisemitisme normaal en algemeen geaccepteerd is, leidt tot meer antisemitisch geweld in Nederland. Breed begrip voor anti-Israël-retoriek van Arabische terreurorganisaties van veel politieke groeperingen wekt de indruk dat antisemitisme acceptabel is.  Hierdoor zal antisemitisme de komende jaren een groter probleem worden’. Jodenhaat is een globaal probleem, zo stellen ze, en moet dus globaal aangepakt worden. ‘Een internationale definitie maakt bestrijding eenvoudiger en duidelijker. Bijvoorbeeld voor rechtbanken, het Openbaar Ministerie, advocaten, slachtoffers, actiegroepen, politiek en pers.’

Via deze link kunt u de petitie tekenen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X