Zijlstra: Nederland niet zomaar anti-Israël

Youtube

Nederland gaat niet mee in de zogenoemde ‘anti-Israël-obsessie’ die een aantal landen heeft en stemt in internationaal verband niet zomaar mee als het gaat om voorstellen tegen de staat Israël. Dat zegt minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken in antwoorden op Tweede Kamervragen over het Nederlandse stemgedrag in de VN na het Jeruzalem-besluit van de Amerikaanse president Donald Trump. Rechtse en christelijke partijen in de Kamer wilden weten hoe het daadwerkelijk zit. Zijlstra stelt nu dat Nederland alles ‘op zijn merites’ beoordeelt. Sowieso zal Nederland niet eenzijdig een Palestijnse staat erkennen.

Fractievoorzitter Kees van der Staaij (SGP) was verbaasd dat Nederland in de VN voor een resolutie heeft gestemd die het bestaansrecht van Jeruzalem als hoofdstad van Israël ontkent. Volgens het gereformeerde Kamerlid zou Den Haag president Trump en premier Benjamin Netanyahu van Israël juist moeten steunen. Hij vroeg Zijlstra om opheldering, die nu laat weten dat het Nederland het standpunt van de Europese Unie volgde. Zo schrijft hij: ‘Het standpunt van de EU, zoals vastgelegd in Raadsconclusies, is om geen wijzigingen van de grenzen van 1967, inclusief met betrekking tot Jeruzalem, te accepteren tenzij overeengekomen tussen de partijen.’

Ook Kamerleden van de VVD, het CDA en de ChristenUnie waren kritisch op Zijlstra. Zij wilden weten of het Nederlandse stemgedrag strookt met de aangenomen motie tegen ‘de anti-Israel obsessie bij de VN’. De Kamer bepaalde zo dat de regering andere landen moet aanspreken die ‘een disproportionele anti-Israel agenda hanteren bij VN-organisaties’. Verder staat in de aangenomen motie dat de Nederlandse regering anti-Israëlische resoluties moet afwijzen. In het verleden is dit al gebeurd. Vandaar dat de Kamerleden nu verbaasd waren dat Nederland meestemde voor de eerder genoemde VN-resolutie.

In het kader van de motie heeft Nederland er binnen EU-verband op aangedrongen om de VN-resolutie aan te passen, zegt Zijlstra nu. Zo werd in de tekst het belang van de heilige plaatsen voor de drie monotheïstische religies opgenomen. Op die manier is het Jodendom binnen Jeruzalem mogelijk gewaarborgd, zo stelt de minister van Buitenlandse Zaken. Verder let Nederland erop dat er ‘geen disproportionele aandacht voor een land binnen de VN’ is. Zo spreekt Zijlstra de Palestijnse Autoriteit aan op zijn anti-Israël obsessie binnen de VN. De kritische Kamerleden nemen genoegen met de beantwoording van Zijlstra.

De antwoorden van de bewindsman komen vlak voor een belangrijk bezoek dat hij woensdag en donderdag zal brengen aan Israël en de Palestijnse gebieden. Het gaat om een kennismakingsbezoek. Hij spreekt onder meer met de premier Netanyahu, de Israëlische president Reuven Rivlin en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De VVD’er bezoekt op zijn eerste dag ook een door Nederland gefinancierde containerscanner, die de export van Palestijnse producten vanuit de Westelijke Jordaanoever moet verbeteren.

De reis van Zijlstra kan worden gezien als ‘een interessante ontwikkeling’, omdat Nederland nog steeds goede betrekkingen onderhoud met beide partijen. Bij bondgenoot Amerika is dit niet het geval. Van 20 tot en met 23 januari bezoekt de Amerikaanse vicepresident Mike Pence het Midden-Oosten. Vanwege het Jeruzalem-besluit is hij niet welkom bij de Palestijnen. Nederland zou achter de schermen een doorgeefluik kunnen worden.

Categorie:

Home » Nieuws » Zijlstra: Nederland niet zomaar anti-Israël