Vicepresident alsnog naar Israël en Midden-Oosten

Mike Pence
Flickr

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence stapt alsnog op het vliegtuig naar Israël en zijn buurlanden. Dat heeft de persdienst van het Witte Huis dinsdag bekendgemaakt. Eerder zag het er naar uit dat de reis mogelijk niet door zou gaan, omdat het tot twee keer toe werd uitgesteld met onbepaalde tijd. Daar kwam veel kritiek op, waardoor het Witte Huis toch doorzet om de reis snel te laten plaatsvinden. Pence zal Israël, Jordanië en Egypte bezoeken van 20 tot en met 23 januari. Andere belangrijke landen zoals Saoedi-Arabië en Turkije komen niet aan bod. Ook de Palestijnse gebieden worden niet bezocht.

De werkreis van Pence is bedoeld om de geesten in het Midden-Oosten rijp te krijgen voor president Trumps besluit om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël en om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar die stad te verhuizen. Na het besluit, op 7 december 2017, ontstond er onrust in de regio en daarbuiten. Het idee van Trump is om Pence de plooien glad te laten strijken en te laten zien dat Amerika een vriend van de moslimlanden is waarmee het al decennia samenwerkt. De insteek van de reis is ‘de regio duidelijk te maken dat de VS alles zal doen om radicale elementen die onze gezamenlijke toekomst bedreigen te verslaan’. In Israël zal de evangelist Pence hoogstwaarschijnlijk zeer vriendelijk ontvangen worden, evenals in diens vredespartners en buurlanden Egypte en Jordanië.

In Israël zal de vicepresident een toespraak houden voor het Israëlische parlement, de Knesset. Normaal gesproken is het ook gebruikelijk om de Palestijnse Autoriteit (PA) in de Palestijnse gebieden te bezoeken. Maar dit keer gaat dat niet door. De PA heeft laten weten dat Pence niet langer welkom is op Palestijns grondgebied. In eerste instantie stond nog wel een gesprek met de Palestijnse president Mahmud Abbas gepland. Volgens het Witte Huis geeft deze weigering te praten met Pence aan dat de Palestijnen ‘weglopen van de kans om over de toekomst van de regio te praten’. Dit zou het punt van Trump bewijzen dat het vredesproces geen proces meer is en dat de realiteit veranderd is.

Eind 2017 besloot Trump om Jeruzalem te erkennen en zijn ambassade naar die stad te laten verhuizen. De beslissing bracht tumult met zich mee. Boze moslims gingen in moslimlanden en niet-moslimlanden de straat op. Ze eisten dat het besluit werd teruggedraaid en schreeuwden ‘dood aan Amerika, dood aan Israël’. De Palestijnse president Mahmud Abbas riep op tot drie dagen van ‘woede’ en de leiding van terreurorganisatie Hamas droeg de Palestijnen op om een volksopstand – een derde intifada – aan te gaan. Er kwamen rellen en ongeregeldheden, maar de derde intifada bleef uit.

Her en der kwam het toch tot gewelddadige acties en terreurdaden. In de Zweedse stad Götenborg werden brandbommen gegooid naar de synagoge en in Amsterdam werd het kosjere restaurant HaCarmel aangevallen door een Palestijnse asielzoeker van Syrische komaf. Omdat hij na twee dagen op vrije voeten kwam, ontstond er onrust in de Joodse gemeenschap. Steeds meer Joodse Nederlanders twijfelen aan de betrouwbaarheid van de overheid en Justitie. Een bezoek van hoogwaardigheidsbekleders aan een Chanoeka-bijeenkomst in Amsterdam deed daar niet veel aan af.

Categorie:

Home » Nieuws » Vicepresident alsnog naar Israël en Midden-Oosten