‘Geen eenzijdige erkenning Palestijnse staat’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Nederland zal niet zelf overgaan tot het erkennen van een onafhankelijke Palestijnse staat. Dat heeft minister Halbe Zijlstra (VVD) van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer gezegd. Dit deed hij na vragen van DENK-voorman Tunahan Kuzu, die stelde dat het onmiddellijk erkennen van een Palestijnse staat de vrede tussen Israël en de Palestijnen zou bevorderen. Hij diende daartoe een motie in. Ook de SP hield een betoog dezelfde strekking. Beide partijen kregen onvoldoende steun tijdens het debat. Ook had de SP vragen over een Israëlische supermarkt en waren er vragen van de PVV over de rol van de VN in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Volgens minister Zijlstra zou het erkennen van een Palestijnse staat de vrede juist verder weg brengen in plaats van dichterbij. Hij ziet een vrede middels de tweestatenoplossing als een ‘een complexe vorm van gelijk oversteken’. Wel blijft het nieuwe kabinet achter de tweestatenoplossing staan als uitgangspunt voor een allesomvattend vredesakkoord. Met zijn uitspraken in het debat over de begroting van Buitenlandse Zaken zet Zijlstra zich af tegen zijn voorganger Bert Koenders (PvdA). Die had gezegd dat het erkennen van een Palestijnse staat ‘op een strategisch moment’ niet uit te sluiten viel. Hiermee zou Nederland dan bijvoorbeeld Zweden volgen dat de Palestijnen erkende en een paar jaar geleden een ambassade in Stockholm mogelijk maakte.

Israëlische supermarkt
SP-Kamerlid Saadet Karabulut had kritiek op een supermarkt en de Nederlandse ambassade in Israël. Die laatste zou de supermarkt Shufersal helpen met het promoten van Nederlandse producten tijdens een zogenoemde Hollandse actiemaand. Karabulut stelde dat dit in strijd is met het ontmoedigingsbeleid van de EU waar het gaat om bedrijven die eveneens op de West Bank actief zijn. Maar Zijlstra was een andere mening toegedaan. “Top. Doen. Hollandpromotie ten voeten uit,” zei hij als antwoord op het socialistische Tweede Kamerlid. Volgens de minister zijn de Nederlandse producten alleen te koop in de Shufersal-supermarkten die zich niet in bezet gebied bevinden. Hij prees de Nederlandse ambassade daarom voor haar zorgvuldigheid.

Uit de UNESCO stappen
De PVV riep minister Zijlstra en het kabinet op om uit VN-organisatie te stappen indien het anti-Israëlische sentiment niet verbetert. Volgens Kamerlid Raymond de Roon moet Nederland het voorbeeld volgen van Israël en de Verenigde Staten. Die landen vertrokken uit de UNESCO vanwege de aanhoudende anti-Israëlische houding van andere landen binnen die organisatie. Eerder waren er al veel resoluties tegen het land, waaronder een aangenomen voorstel dat stelt dat de Tempelberg in Jeruzalem officieel niet meer zo mag heten. Minister Zijlstra antwoordde op De Roon dat Nederland niet van plan is om de UNESCO te verlaten. Wel meent hij dat de VN moeilijk heeft en is hij ervan overtuigd dat ‘een meerderheid ziet dat vrede en stabiliteit elders dus ook hier gediend zijn bij een goed functionerende VN’.

Bijdrage D66
D66 riep het kabinet op om mensenrechtenorganisaties in Israël en de Palestijnse gebieden te blijven steunen. Volgens D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma hebben NGO’s zoals Beth Selem het ontzettend moeilijk. Dat komt volgens een recent aangenomen wet in Israël die deze clubs in de hoek zet. Nederland moet daarom aantonen dat ze achter deze organisaties staat. Eerder deed het vorige kabinet dit al. Op dat gebied hoeft Sjoerdsma weinig te vrezen, want het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is voornemens het oude beleid voort te zetten. Minister Zijlstra stelde dat organisaties die aan het vredesproces werken en die misstanden rond de mensenrechten aan de kaak stellen, kunnen blijven rekenen op steun van Nederland.

Terroristengeld
De kleine christelijke partijen maakten zich druk over het geld dat veroordeelde Palestijnse terroristen krijgen van de Palestijnse Autoriteit (PA). Wie een terreurdaad pleegt en in een Israëlische gevangenis belandt kan rekenen op een riante maandelijkse beloning. het geld zou grotendeels worden betaald met donorgeld van westerse landen. Onacceptabel, aldus de ChristenUnie en de SGP. Niettemin liet Zijlstra weten in sommige gevallen begrip te hebben voor deze uitkeringen. De PA betaalt immers ook uit aan nabestaanden van gedode terroristen. “Nederland is van mening dat familie van gevangenen, daar waar daar sociaal-economische behoefte en noodzaak toe is, een vergoeding kan krijgen,” aldus de VVD’er, die wel benadrukte dat er sprake is van een perverse regeling. Hoe groter de celstraf, hoe meer geld. Nederland zal de PA er daarom op blijven aanspreken.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Geen eenzijdige erkenning Palestijnse staat’