UNESCO neemt omstreden resolutie Jeruzalem aan

Jeruzalem
Redstock

De omstreden resolutie over de band tussen het Joodse volk en Jeruzalem is aangenomen door het uitvoerend comité van de UNESCO. Voortaan mag de Tempelberg niet langer zo genoemd worden en staat Israël voor de UNESCO en de Verenigde Naties bekend als de ‘bezetter’ van de deze berg. Daarin wordt de plek alleen bij de Arabische naam genoemd – Al-Haram Al Sharif’ – en wordt Israël omschreven als ‘bezetter’. Het voorstel werd vorige week ingediend door zeven Arabische landen en is toen door een meerderheid van de Raad van Bestuur geaccepteerd.

Een meerderheid van de comitéleden stemde dinsdag in met de resolutie. Aanvankelijk leek er een tweede stemming te komen, maar die is van de baan omdat Mexico die aanvraag heeft ingetrokken. Het land wilde eigenlijk tegen de resolutie stemmen in plaats van zich te onthouden van stemming. Maar Mexico heeft ter elfder ure besloten Israël te steunen middels een officiele verklaring. Ook bij een tweede stemming was een meerderheid voor de resolutie waarschijnlijk.

In Israël is woedend gereageerd op de actie van de VN-cultuurorganisatie, die de historische band tussen het Joodse volk en de Tempelberg niet langer erkent. Wel meent de UNESCO dat Jeruzalem ‘een belangrijke stad is voor zowel de islam, het christendom als het Jodendom’ . De samenwerking met de organisatie is door de Israëlische regering inmiddels opgezegd. Premier Netanyahu is teleurgesteld. Vorige week liet hij al weten dat de mensen bij de UNESCO de Bijbel er beter op na moeten lezen en dat ze aan de Boog van Titus  in Rome kunnen zien dat er al tweeduizend jaar geleden Joden in Jeruzalem en op de berg waren.

Categorie:

Home » Nieuws » UNESCO neemt omstreden resolutie Jeruzalem aan