Film-installatie Douglas Gordon in Holocaustmuseum
In het Nationaal Holocaust Museum is binnenkort de film-installatie ‘k.364’ van de Schotse kunstenaar Douglas Gordon te zien. Deze film volgt twee Israëlische, klassiek geschoolde muzikanten van Pools-Joodse afkomst op een reis door het land dat hun voorvaderen in 1939 zijn ontvlucht. Samen reizen ze door een landschap met een verleden dat ze nauwelijks kunnen bevatten.
Over de film-installatie
Twee violisten, Avri Levitan en Roi Shiloah, rijden per trein van Berlijn naar Warschau om naar een uitvoering te gaan van Mozarts ‘Sinfonia Concertante voor viool, altviool en orkest in E-flat Major, k.364’. De reis brengt herinneringen terug aan de verhalen over de Holocaust, die zij van thuis kennen. Hun trein volgt hetzelfde spoor dat gebruikt werd om hun familieleden te vervoeren naar de vernietigingskampen, waardoor het verleden en het heden gelijktijdig aanwezig zijn. Zo passeren ze Poznań, waar de voormalige synagoge weliswaar nog overeind staat, maar sinds de bezetting van 1939 een zwembad herbergt. Gefilmd in indringende close-ups praten de twee vrienden tijdens de treinreis over muziek en hun gedeelde herinneringen en ervaringen. De reis wordt verbeeld in opnamen van het spoor, van de bovenleiding, van schimmige treinstations en door kleurrijke verlichting. De film mondt uit in de integrale uitvoering van Mozarts Symfonie, met het Nationaal Pools Kamerorkest gespeeld voor de Poolse radio.
Douglas Gordon
Douglas Gordon won in 1996 als eerste videokunstenaar de prestigieuze Turner Prize. Zijn werk valt op door het onconventionele gebruik van film, door het gebruik van meerdere monitoren en door zijn creatieve omgang met de begrippen tijd en ruimte. Zijn installaties en vertellingen zetten zodoende aan tot reflectie. De nabijheid van de beelden en hun intensiteit dragen bij aan de ervaring van de bezoeker. De expositie is te zien van 6 november 2016 tot en met 19 februari 2017. Op zaterdag 5 november krijgen de bezoekers van de Museumnacht een exclusieve preview. Gelijktijdig met de film-installatie k.364 van Gordon is er een programma met videokunst van andere hedendaagse kunstenaars die zich bezighouden met de herinnering van de Holocaust, zoals Harun Farocki, Kees Hin en Sandra Beek.
Nationaal Holocaust Museum
Het Nationaal Holocaust Museum (NHM) is een museum in oprichting en vormt samen met de Hollandsche Schouwburg, het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum en de Portugese Synagoge het Joods Cultureel Kwartier. Het NHM zal in fasen tot stand komen. In de eerste fase van drie jaar zullen de bezoekers door een gevarieerd aanbod aan tentoonstellingen en evenementen kennis nemen van de verschillende manieren, waarop de geschiedenis van de Holocaust museaal gepresenteerd kan worden, in kunstzinnige vorm, met authentieke objecten en gebaseerd op persoonlijke verhalen. Tegelijkertijd richt deze fase zich op de fondsenwerving die nodig is om het hele plan uit te voeren, een definitief Nationaal Holocaust Museum waar de geschiedenis van de Nederlandse Jodenvervolging en zijn lange nasleep in een brede, internationale context wordt verteld.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren