Jules Schelvis krijgt eigen straat in Amstelveen

Jules Schelvis
Amstelveen (dv)

In Amstelveen zal een straat worden vernoemd naar de eerder dit jaar overleden Sjoa-overlevende Jules Schelvis. Dit heeft de gemeente op woensdag wereldkundig gemaakt. Hij overleefde zeven concentratie- en vernietigingskampen, en ging jaren na de Tweede Wereldoorlog de boer op met zijn verhaal. Middels boeken, documentaires en lezingen wilde Schelvis het drama van de Sjoa, en dat van vernietigingskamp Sobibor in het bijzonder, doorvertellen aan al diegenen die het niet hadden meegemaakt. Opdat de herinnering eraan niet vergeten zou worden.

Wethouder Jeroen Brandes (PvdA) van Amstelveen is blij met de nieuwe straat. “Ik vind het voor Amstelveen een grote eer dat wij een straat mogen vernoemen naar deze grote kleine man. Er zijn eigenlijk geen woorden te vinden om te beschrijven wat hij allemaal heeft gedaan om de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht te blijven brengen. Hopelijk kan een straat met zijn naam een beetje bijdragen aan het levend houden van zijn verhaal.” Ook partijgenoot en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is ontroerd. “Ik hoop dat in de toekomst kinderen naar dit straatnaambord zullen wijzen en dan hun moeder of vader vragen wie en hoe bijzonder Jules Schelvis was.”

De Dr. Jules Schelvislaan komt in de nieuwste nieuwbouwwijk van Amstelveen. Deze heet Scheg en wordt tegen de Westwijk aangebouwd. Vermoedelijk zal het de laatste nieuwe woonwijk van het stadje worden. De nabestaanden van Schelvis zijn vereerd met de straatnaam. “Mijn vader sloot zijn lezingen altijd af met de woorden: Mijn wens is dat u mijn getuigenis, in begrijpelijke woorden, aan uw kinderen vertelt, zodat ook zij weten wat er in de Tweede Wereldoorlog met de Joden is gebeurd,” aldus dochter Marianne Schelvis. De bouw van de nieuwe wijk start naar verwachting rond 2018. Dan zal de nieuwe laan naar alle waarschijnlijkheid verrijzen. Schelvis overleed op 3 april 2o16 op 95-jarige leeftijd.

Categorie:

Home » Nieuws » Jules Schelvis krijgt eigen straat in Amstelveen