Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Plek Turkse wielrenner vervangen met Eritreëer

De Israëlische professionele wielerploeg Israel Cycling Academy (ICA) heeft de positie van de onlangs vertrokken Ahmet Örken opgevuld. De Turkse wielrenner geldt als een talent, maar verliet zijn Israëlische team vanwege aanhoudende sociale druk en dreigementen in Turkije. Inmiddels is de Zweedse Eritreëer Awet Gebremedhin aangetrokken. Die komt uit de beloftenploeg van ICA. Hij pakt de kans met beide handen aan.

De tot Zweed genaturaliseerde Eritreeër was door de opleidingsploeg opgepikt nadat Kuwait-Cartucho.es had aangekondigd niet met hem door te willen in 2018. Hij is zelf erg enthousiast over de overstap en de kans die hij nu krijgt.. “Ik kan het nog steeds niet geloven,” zegt Gebremedhin. “Ik heb mijn hele leven gewacht op een kans als deze. Er waren veel momenten van duisternis en wanhoop waarbij ik bijna alle hoop verloor op een moment als dit. Maar nu lijkt alles wat ik heb mee moeten maken het waard.”

Ron Baron is de oprichter van ICA. Hij noemt Gebremedhin een perfect voorbeeld van waar de ploeg voor staat. “Dit is waar het bij ICA allemaal om draait. Het is een renner die de kans verdient om zijn bijna verloren droom waar te maken. We voelen ons bevoorrecht om Awet deze kans te geven en hebben er vertrouwen in dat hij de wielerwereld zijn unieke kwaliteiten zal laten zien.” aldus een blije Baron. Over de affaire met de Turkse renner Örken wil hij het niet hebben.

Eerder werd bekend dat het Turkse wielertalent Ahmet Örken zelf opstapte bij ICA. Dat deed hij niet omdat hij het bij de Israëlische ploeg niet naar zijn zin zou hebben of omdat er geen sportieve kansen voor hem zouden liggen, maar omdat zijn familieleden in Turkije problemen kregen met mensen die hen lastig vielen. Bepaalde Turken verweten zijn familieleden dat hij koos om te werken voor een Israëlisch team. Ze konden het Jeruzalem-besluit van de Amerikaanse president Trump niet verkroppen en botvierden dat op de familie Örken. De renner koos daarom eieren voor zijn geld.

In Israël is voor de wielersport in de komende maanden grote belangstelling. Het land mag de start van de Giro d’Italia organiseren. Die zal plaatsvinden in Jeruzalem. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X