Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
‘Cheider deed pas aangifte na druk minister’

Opperrabbijn Binyomin Jacobs heeft volgens NRC-Handelsblad in 2012 het doen van aangifte tegengehouden nadat duidelijk zou zijn geworden dat een docent van de Joodse school Cheider kinderen zou hebben misbruikt. Dit meldt de krant in een onderzoeksartikel. Volgens NRC zou de opperrabbijn, intertijd tevens vice-voorzitter van het schoolbestuur, hebben willen voorkomen dat de school aangifte zou doen tegen toenmalig docent Ephraïm S. Journalisten van NRC deden onderzoek naar de zaak. Ze spraken met docenten, ouders en andere betrokkenen, en kreeg inzage in stukken zoals interne documenten van het Cheider zelf.

‘Op 6 juni 2012 meldden zich de eerste ouders met vermoedens van misbruik door Ephraïm S. Na andere meldingen liet de vertrouwensinspecteur van de onderwijsinspectie het Cheider nog diezelfde maand weten dat er sprake was van een “redelijk vermoeden” van misbruik en dat de school volgens de wet verplicht was direct aangifte te doen. Toch deed de school dat maandenlang niet’, zo schrijft het NRC. Volgens de krant moest toenmalig minister Marja van Bijleveldt (CDA) van Onderwijs er aan te pas komen om het schoolbestuur ertoe te bewegen aangifte te doen. Zij zou druk hebben uitgeoefend. Dit gebeurde op 30 oktober 2012.

Volgens de krant zou Jacobs eerst hebben willen bemiddelen om escalatie van de situatie te voorkomen. Ook beweren ouders dat hij hen onder druk zou hebben gezet met ‘uitsluiting’ uit de gemeenschap indien ze met hun verhaal naar buiten zouden treden. Pas nadat de school aangifte deed, namen de ouders ook actie, concludeert NRC-Handelsblad. Het schoolbestuur laat aan de krant weten dat ‘de vier maanden en herhaald overleg met de inspectie nodig waren om tot het oordeel te komen dat er daadwerkelijke een aangifteplicht was’. Uit het artikel: ‘Het bestuur heeft nimmer het standpunt ingenomen dat de zaak intern moest worden geregeld. In het papieren dossier van de kwestie zit volgens de voorzitter van het schoolbestuur geen bericht van de minister’.

Jacobs zelf kon niet reageren op vragen van NRC omdat de zaak momenteel onder de rechter ligt. Verdachte S. verhuisde intertijd naar Israël, waar hij in 2016 werd opgepakt omdat Nederland een internationaal arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd. De Israëli’s leverden hem uit en thans zit hij vast in het gevang. Binnenkort komt de zaak voor de rechter. Eerder wees Jacobs er al op dat hij zijn geheimhoudingsplicht als vertrouwenspersoon niet mag schenden. Zijn naam wordt ook genoemd in de zaak rond de Nijmeegse rabbijn Mendel L., die in de Verenigde Staten kinderen zou hebben misbruikt. Jacobs is als opperrabbijn van het IPOR betrokken bij de Joodse gemeente in de Keizerstad. Volgens hem heeft hij affaires nooit binnenskamers gehouden. Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap bereidt momenteel een meldpunt voor misbruik voor. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X