Israëlische Linoy Ashram wint goud bij ritmische gymnastiek

(Beeld: YouTube)

De 22-jarige Linoy Ashram heeft Israël op de Olympische Spelen een tweede gouden medaille bezorgd. Op het turnonderdeel ritmische gymnastiek versloeg zij zaterdag haar Russische concurrente.

“Het is een waanzinnige ervaring, die ik nog niet helemaal heb verwerkt”, zei Ashram na afloop. Met een puntentotaal van 107.800 bleef zij de Russische Dina Averina (107.650 punten) ruim voor. Daarmee is Ashram is de eerste Israëlische vrouw die goud wint op de Spelen. Bovendien is zij de eerste Israëlische atleet die goud wint bij ritmische gymnastiek. In de geschiedenis van de Olympische Spelen heeft Israël nu drie gouden medailles veroverd. De allereerste ging naar windsurfer Gal Fridman. Hij stond in 2004 op het hoogste podium in Athene.

Internationaal succes
Linoy Ashram doet sinds 2015 mee aan internationale turnevenementen. Daar is zij zeer succesvol. In 2017 won ze haar eerste medaille: brons tijdens de Wereldkampioenschappen. Een jaar later won ze op het WK zilver en in 2019 opnieuw brons. De turner stond vorig jaar aan de Europese top met een gouden plak tijdens het EK. Eerder dit jaar was het opnieuw prijs: zilver op de Europese Kampioenschappen. Die bijzondere loopbaan bekroont ze nu met een gouden medaille op haar eerste Olympische Spelen.

Twee goud, twee brons
De Zomerspelen zijn uiterst succesvol verlopen voor Israël. Het team won in Tokio twee gouden en twee bronzen medailles. De 19-jarige taekwondoka Avishag Semberg beet al in de eerste olympische week het spits af. Zij won brons in de klasse tot 49 kilogram. Het gemengde judoteam won een bronzen plak bij de landenwedstrijden na een overwinning op Rusland. Gili Sharir, Timna Nelson-Levy en Raz Hershko (vrouwen) en Sagi Muki en Peter Paltchik (mannen) waren individueel minder succesvol. Maar bij de teamwedstrijden viel alles op zijn plek.

Goud was er voor de Israëlische atleet Artem Dolgopyat. Hij maakte de hooggespannen verwachtingen meer dan waar. Op het turnonderdeel vloer won hij met een minimaal verschil op moeilijkheidsgraad. Zijn Spaanse rivaal Rayderley Zapata werd tweede.

Zondagmiddag is de sluitingsceremonie van de Spelen. Linoy Ashram draagt tijdens de vlaggenparade in het olympisch stadion de Israëlische vlag. De sluiting is vanaf 13.00 uur te zien bij de NOS op NPO 1.

Goud voor Israëlische turner Artem Dolgopyat.
De Israëlische atleet Artem Dolgopyat heeft op de Olympische Spelen in Tokio de hooggespannen verwachtingen waargemaakt. Op het onderdeel vloer won de 24-jarige turner een gouden medaille. Daarmee liet hij concurrenten Spanje en China achter zich.