Israëlische maanlander crasht tijdens landing op de maan

Beresheet
youtube

De Israëlische maanlander Beresheet is kapotgeslagen tijdens de landing op de maan. Dit meldt het Joodse persagentschap JTA. Het voertuigje kon niet goed landen door problemen met de motor. Op ongeveer 22 kilometer van het maanoppervlak kwam de maanlander in de problemen. Nog onduidelijk is wat er met de lading is gebeurd. Zeker 95.000 kijkers zagen de Beresheet via een rechtstreekse verbinding uitvallen. Niettemin heeft de Beresheet ervoor gezorgd dat Israël het zevende land werd met een ruimtevaartuig om de maan.

“Als het je in eerste instantie niet lukt, probeer het dan opnieuw,” zei premier Benjamin Netanyahu direct na de mislukking vanuit de controlekamer van SpaceIL in Yehud. Hij belooft dat Israël de maanlanding in de toekomst opnieuw zou proberen. Het ruimtevaartuig verloor kracht in zijn hoofdmotor na het sturen van een selfie vanaf 22 kilometer boven het oppervlak van de maan, en ging toen in een vrije val naar de oppervlakte. De hoofdmotor haperde nog enkele kilometers boven het oppervlak voordat de communicatie met de controlekamer uitviel. Bekijk hier hoe het fout ging:

Minstens 95.000 kijkers stemden af op een live uitzending van de meldkamer op YouTube. Ongeveer tweehonderd kinderen en ouders kwamen samen in de residentie van president Reuven Rivlin om de landing mee te maken. Voor de kleintjes was het een grote dag, maar ook de ouders hadden gezonde spanning. De teleurstelling was dan ook groot toen het vaartuig verloren ging. “We hoeven niet teleurgesteld te zijn. We moeten onszelf feliciteren met wat we hebben bereikt,” zei Rivlin tegen iedereen. Later voegde hij eraan toe: “Natuurlijk zijn we niet precies geland zoals we wilden landen, maar we zijn geland. We zijn op de maan!” Na de crash werd het Israëlische volkslied gezongen.

Morris Kahn, de belangrijkste financier van het SpaceIL-project, zei daarna dat de de landing was mislukt. “Nou, we hebben het niet gehaald, maar we hebben het zeker geprobeerd,” zei hij. “Ik denk dat het bereiken van de poging echt geweldig is.” Het Israëlische ruimtevaartuig had de omvang van een compacte auto. Het woog ongeveer duizend kilo bij de lancering vanaf Cape Canaveral in Florida. Op 21 februari werd het vaartuigje afgeschoten aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket.

Categorie: |

Home » Nieuws » Israëlische maanlander crasht tijdens landing op de maan