Israëlische sporters niet welkom in Tunesië

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een rechtbank in Tunis heeft beslist dat vier Israëlische sporters niet welkom zijn bij de Junior Wereldkampioenschappen Taekwondo, zo schrijft de Times of Israel. Deze uitspraak volgde na een kort geding van een actiegroep die zich verzet tegen normalisatie van de betrekkingen met Israël. De kampioenschappen beginnen vandaag en duren een week.

Een medewerker van de rechtbank zei dat de beslissing eerder deze week werd genomen nadat een Tunesische groep die bekend staat als het Nationale Comité voor Steun aan het Arabisch Verzet en Tegenstand tegen Normalisatie en Zionisme een rechtszaak aanspande tegen de voorzitter van de Tunesische Taekwondo Federatie, Ahmed Gaaloul.

De woordvoerder van de officier van justitie, Sofiane Selliti, zei tegen Associated Press (AP) dat de uitspraak van de rechtbank bepaalt dat Gaaboul de vier Israëlische sporters – Dana Azran, Nicol Adamskt, Abishag Semberg en Tom Pashcousky – niet mag uitnodigen of als gast mag hebben. Gaaloul zei in een telefoongesprek met AP dat de sporters niet worden uitgenodigd omdat zij de formulieren om mee te mogen doen aan de wedstrijden niet hebben ingevuld.

De actiegroep stelde in hun aanklacht, die door de Tunesische media werd gepubliceerd, dat de aanwezigheid van de sporters in strijd zou zijn met de grondwet en met verdragen die door de Tunesische regering zijn getekend. Zij beweren dat Tunesië zich heeft verplicht ‘de zionistische bezetting en kolonisatie aan te klagen en af te wijzen, en ook om de zionistische entiteit te boycotten en er op geen enkele wijze mee in contact te zijn’.

Gaaloul zei dat de actiegroep ‘de rechters heeft misleid en trucs heeft gebruikt’ om de publieke opinie te misbruiken.

De Israëlische Taekwondo Federatie heeft nog niet gereageerd.

Islamitische en Arabische staten of sportlieden boycotten Israëlische deelnemers vaker. Een Egyptische judoka weigerde om de hand te schudden van zijn Israëlische tegenstanders op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vorig jaar en de Tunesische tennisfederatie beval de beste tennisser van het land om zich terug te trekken uit een wedstrijd om een Israëli in 2013. Afgelopen oktober mocht een Israëlische delegatie wel meedoen aan het Abu Dhabi Grand Slam judo toernooi, maar zonder zich bekend te maken als Israëli’s of nationale symbolen te dragen. Ook werd hun land van afkomst niet genoemd tijdens de wedstrijden. Deze discriminerende behandeling valt alleen Israëlische sporters ten deel.

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Israëlische sporters niet welkom in Tunesië