Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Worstelaar ‘The Chutzpah’ provoceert in Europa

De Israëlische professionele worstelaar Leeor Brooks – bijnaam The Chutzpah – is de laatste tijd steeds populairder in het professionele worstelen. Met zijn verschijning en gedrag baart hij in Europa opzien in de ring. De 28-jarige sportman is ‘direct en brutaal’, zoals zovelen zeggen over Israëli’s die het buitenland aandoen. Brooks draagt een donkerblauw worstelpak met witte Davister, en gooit vrijwel altijd meteen de beuk erin. Ook houdt hij van provoceren. Commentatoren zijn duidelijk: “Een Israëli die er geen fˆck om geeft, een klˆˆtzak die alles doet om te winnen. Een typische slechterik.”

Eerder dit jaar vocht The Chutzpah in Tsjechië, meldt de Jerusalem Post. Voor hem was het een bijzonder gevecht. “Mijn hele leven lang heb ik niet begrepen waarom mijn grootvader Praag heeft verlaten voor Israël,” zei hij vooraf vanuit de ring tegen het Tsjechische publiek. “Maar nu ik hier ben, kan ik begrijpen waarom hij deze stap nam: jullie land stinkt! Jullie president is corrupt! Het is een alcoholist!” Brooks doelde op president Milos Zeman, die bekend staat om zijn drankprobleem en populistische uitlatingen. Hij nam het in de verkiezingen op tegen een Joodse tegenkandidaat. De Tsjechen pikten dit niet en begonnen met boegeroep. Brooks: “Iedereen hier vanavond kan mijn kont kussen!”

The Chutzpah begon zijn gevecht tegen een Hongaar met een krav maga-trap. Terwijl zijn tegenstander op de grond lag en zich bewusteloos voordeed, zette de Israëli een kippa op. Hij ging staan en schreeuwde in het Hebreeuws: “Gezegend bent U, Heer onze God, Koning van het Universum, Amen!” Meteen sprong hij op de Hongaar om met zijn elleboog op diens prostaat te landen. Het publiek schreeuwde: “Fˆck you, Leeor!” en de worstelaar stak demonstratief zijn middelvinger op. Het optreden in Praag leverde hem weer nieuwe boekingen in andere Europese landen op. Een paar keer per maand vliegt hij naar Europa voor een ‘optreden’.

In werkelijkheid is deze professionele worstelaar een videomaker en gymtrainer uit de Israëlische badplaats Netanya. “De meeste fans weten tegenwoordig dat professioneel worstelen eigenlijk een theatrale sport is en geen competitieve competitie, dus je werkt voornamelijk aan hun emoties met je vaardigheden in en uit de ring,” zegt Brooks tegen JTA. “Ik denk dat het een beetje als stand-up comedy is of als in een film, alleen dat je een panty draagt en je podium de ring is,” voegt hij eraan toe. “Maar uiteindelijk draait het allemaal om glimlachen op de gezichten van mensen.”

De branche bestaat uit honderden acteurs die zich voordoen als worstelaar. The Chutzpah is momenteel een van de populairste. “Dat is geen geringe prestatie van mij in een veld dat verzadigd is met honderden performer-atleten, die elk hun eigen act pluggen in de hoop mee te doen aan landingsfeesten. Er zijn honderden worstelcompetities op verschillende niveaus,” legt Brooks uit. “De concurrentie is bizar. Je hebt honderden en honderden verschillende worstelaars en je moet een unieke plek vinden om een publiek te vinden.”

Brooks begon in 2012 met worstelen onder een andere naam. Hij is een persoon met ‘gimmick’ zoals dat in het veld bekend staat. Later, in 2015, vond een collega dat hij een Israëlisch personage moest creëren. Aanvankelijk verwachtte Brooks dat zijn persoonlijkheid alleen Joden zou aanspreken. Maar uiteindelijk hij werd hij ook de favoriet van niet-Joodse doelgroepen. Zij vinden zijn act geweldig mooi, omdat het provocerend, soms grappig, uniek en stereotiep is. Een van de andere worstelaars is een Duitser die zich in de ring voordoet als neo-nazi. Brooks heeft al vaak tegen hem ‘gevochten’. Buiten de ring zijn de twee de dikste maatjes.

In Griekenland heeft Brooks de meeste respons gehad. “De Griekse fans waren de meest luidruchtige menigte die ik ben tegengekomen. Verrassend genoeg werd ik daar de publieksfavoriet,” zegt hij tegen het Joodse persagentschap. Tijdens een toernooi Londen merkte hij plotseling dat hij werd toegejuicht tijdens de Pro Wrestling World Cup, vlak voordat hij verloor van een lokale uitdager in de kwartfinale. “Ik vermoed dat in sommige delen van het Verenigd Koninkrijk de lokale bevolking aan de Israëlische kant staat. Ik kan niet zeggen dat er fans naar me toekwamen die beweerden dat ze Joods waren.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X