JCK organiseert alternatieve 4 mei-herdenking Hollandsche Schouwburg

C. van Houts

Omdat de jaarlijkse 4 mei-herdenking in de Hollandsche Schouwburg vanwege de coronapandemie niet kan doorgaan, wordt er dit jaar een alternatieve herdenking georganiseerd. De directie van het Joods Cultureel Kwartier (JCK), waar de voormalige schouwburg onder valt, heeft dit bekendgemaakt. Op een speciale webpagina zullen de jaarlijkse terugkerende ceremonies op 4 mei te zien zijn. ‘Op bescheiden manier biedt deze webpagina een aanvulling op de Nationale Herdenking op de Dam, zoals die door de NOS live zal worden uitgezonden’, heet het.

Normaal drukke herdenking
Sinds 1962 wordt er in de Hollandsche Schouwburg ieder jaar op 4 mei een herdenking met Joodse inslag georganiseerd. Deze wordt altijd druk bezocht. Soms moeten de mensen buiten staan, omdat er in het gebouw en op het terrein bij het monument geen plaats meer is. Conform de maatregelen rond het coronavirus kunnen er voorlopig geen samenkomsten zijn, dus ook niet op 4 mei in dit voormalige theater. Wel hangt de Nederlandse vlag halfstok aan de gevel van het gebouw, zoals het Nationaal Comité 4 en 5 Mei heeft aanbevolen.

Kaddiesj en Jizkor
Momenteel is de webpagina voor de alternatieve herdenking in de Hollandsche Schouwburg nog leeg. Op 4 mei wordt die gevuld met onder andere het opzeggen van de Joodse gebeden het Kaddiesj en het Jizkor. Daarnaast spreekt JCK-directeur Emile Schrijver een korte videoboodschap in over de bijzondere omstandigheden waaronder de herdenking dit jaar plaatsvindt. Verder zal het programmaboekje met onder meer het Wilhelmus online beschikbaar zijn.

Open Joodse Huizen
Er komt geen live webstream van een herdenkingsceremonie in de Hollandsche Schouwburg. Wel biedt het JCK op 3 en 4 mei een livestream aan met zeven gemeenten, waar Open Joodse Huizen virtueel te volgen zullen zijn. Deze live-verbindingen zijn te vinden via deze link. In panden waar ooit Joden woonden, in onder meer Den Haag, Rotterdam, Sittard, Maastricht en Leiden, vertellen betrokkenen dan over wat er is gebeurd.

Uitgebreid programma
Normaal gesproken is het programma van de herdenking in de Hollandsche Schouwburg uitgebreider. Het biedt specifieke programmaonderdelen die op andere plekken niet plaatsvinden. Zo wordt de spreker gevraagd aandacht te hebben voor de oorlogsgeschiedenis van de plek zelf, is er altijd ruimte voor de Joodse gebeden en legt het Joods Politienetwerk de eerste krans na afloop van de ceremonie. De organisatie is in handen van het JCK in samenwerking met de Vrienden van de Plantage, de buurtvereniging van de Plantage-Weesperbuurt en de naburige IVKO-school.

Lees ook:
Rutte en Halsema spreken Joods Nederland virtueel toe op Jom Hasjoa

De jaarlijkse landelijke Jom Hasjoa-herdenking kan dit keer niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Dit jaar zou premier Mark Rutte (VVD) naar de Hollandsche Schouwburg zijn gekomen voor een rede. In plaat daarvan heeft hij een videoboodschap ingesproken. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » JCK organiseert alternatieve 4 mei-herdenking Hollandsche Schouwburg