Jean-Marie Le Pen vrijgesproken voor ‘oven-uitspraak’

Jean-Marie Le Pen, 2019 (wikipedia)

Jean-Marie Le Pen (93) is door de correctionele rechtbank vrijgesproken voor het doen van een uitspraak met een antisemitische connotatie. In 2014 zei hij over de Joodse zanger Patrick Bruël: “We zullen de volgende keer wel weer een oven voor hem bouwen,” nadat die kritiek op hem had geleverd. Er werd aangifte gedaan en Le Pen werd ervoor veroordeeld, maar hij ging in hoger beroep en hoorde van de rechter vrijspraak. Jean-Marie Le Pen is de voormalig leider van het Franse Front National (FN) en vader van Marine Le Pen, die het stokje van hem overnam en de partijnaam veranderde. Momenteel heeft ze het lastig in de peilingen vanwege Éric Zemmour, een rechtse opiniemaker van Joodse komaf.

Volgens de rechter van de correctionele rechtbank heeft de uitlating van Le Pen uit 2014 wel een antisemitische connotatie, maar is er geen sprake van oproepen tot discriminatie of geweld tegen minderheden. Het woord ‘oven’ verwijst – zij het volgens de rechter symbolisch – naar de systematische uitroeiing van de Joden in Europa, maar toch is dat onvoldoende voor een veroordeling, aldus de rechtbank. Le Pen was niet aanwezig in de rechtszaal, maar ga wel een reactie aan persbureau AFP. AFP. “De feiten hebben het gehaald van de kwade opzet. Ik ben blij dat de rechtbank in deze zaak, die zeer duidelijk was, volgens de wet geoordeeld heeft.” Een oud-redacteur van de FN-website werd eveneens vrijgesproken.

Jean-Marie Le Pen was decennialang de onbetwiste leider van het rechts-nationalistische FN, waarvoor hij in 2002 de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen haalde. Hij heeft van kritiek en harde uitspraken over migratie en migranten zijn handelsmerk gemaakt, en staat ook bekend als een openlijke antisemiet. In de jaren 2000 bereidde hij zijn dochter Marine Le Pen voor op overname van het partijleiderschap. Nadat dat in 2011 gebeurd was, raakte de twee met elkaar gebrouilleerd, onder andere vanwege zijn antisemitische en discriminatoire uitspraken. Le Pen brak met haar vader, onder meer om de partij een schoner imago te geven. Ook veranderde ze later de partijnaam in Rassemblement National (RN).

Het afstand nemen van haar vader en hervormen van de partij kon echter niet verhinderen dat Le Pen verkiezingen zou winnen. Bij de presidentsverkiezingen van 2017 kwam ze weliswaar in de tweede ronde, maar moest ze het afleggen tegen rivaal Emmanuel Macron. Veel Fransen die niets van Le Pen en het RN moeten hebben, stemden op de tegenkandidaat. Momenteel ondervindt Marine Le Pen in de peilingen van Éric Zemmour, een rechtse opiniemaker van Joodse komaf die eveneens harde uitspraken doet over de thema’s migratie en integratie. Experts denken dat hij volgend jaar in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen kan komen en dat hij de ‘Franse Trump’ is.

Lees ook:
Franse Joden blij met verlies Le Pen

De Joodse gemeenschap in Frankrijk is tevreden met het verlies van Marine Le Pen van het Front National bij de Franse presidentsverkiezingen. Volgens watchers van de Franse Joden was het merendeel van de gemeenschap toch al niet voor Le Pen, die opperde om het dragen van keppels in het openbaar af te schaffen en het ritueel slachten in de ban te doen. Bovendien staat Le Pens vader bekend om zijn antisemitische standpunten. Zeker negentig procent van de Joodse kiezers stemde op Emmanuel Macron en zeker 93 procent van de Franse Joden in Israël deed dit.


Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Jean-Marie Le Pen vrijgesproken voor ‘oven-uitspraak’