JMW lanceert nieuw label Freyda om jongere generatie mee te bereiken

JMW

Joods Maatschappelijk Werk (JMW) heeft een nieuw label gelanceerd om jongeren mee te bereiken en te helpen. Het project Freyda is ontstaan ‘vanuit de wens om een eigentijdse, toegankelijke plek te bieden voor specifiek voor de jongere generatie. Met themabijeenkomsten, workshops en trainingen waar Joodse, niet-Joodse en Israëlische Nederlanders terecht kunnen met al hun vragen, twijfels en overpeinzingen over wat het betekent om Joods te zijn en Joods te leven’, aldus JMW in een persbericht. 

Vertrouwd adres
JMW bestaat sinds 1946 en is een onafhankelijke organisatie voor alle Joden. Het is veilig, verbindend en geborgen, aldus directeur Judith Meijer. “Wij zijn hét aanspreekpunt op het gebied van welzijn en hulpverlening voor Joods Nederland. Een vertrouwd adres dat Joden verbindt rondom maatschappelijke thema’s, ondersteuning en zorg.” In gesprekken met jongere generaties bleek dat zij andere vragen en behoeften hebben. “Ze hebben behoefte aan acceptatie van hun Joods zijn, ze ervaren angst voor antisemitisme, ze verlangen naar verbinding met elkaar en met hun Joodse identiteit.”

Behoeftes
Samen met mensen uit de jongere Joodse generaties keek JMW naar wat het antwoord kan zijn op hun vraag. Meijer: “Kunnen wij voorzien in hun behoefte om ergens een plek te bieden waar je openlijk mag twijfelen en op zoek mag zijn naar je Joodse identiteit?” Het antwoord op die vraag is Freyda geworden. Dit is een online en fysieke plek waar jongeren terecht kunnen met hun vragen over Joods leven. ‘Door relevante themabijeenkomsten, trainingen en workshops te organiseren biedt Freyda de gemeenschap ruimte om te verbinden, te twijfelen, te discussiëren en grenzen op te zoeken. Zonder oordeel, zonder sturing’.

Durven praten
‘Omdat het Jodendom zoveel behelst en door iedereen anders beleefd wordt, wil Freyda als verbinder, gesprekspartner en inspirator de plek zijn waar iedereen zich thuis voelt’, aldus JMW. Op deze plek moet ruimte zijn om openlijk te praten, discussiëren en te twijfelen. ‘Of het nou gaat over de Joodse geschiedenis, gemeenschap, muziek, dans, literatuur, religie en cultuur of over relatie of opvoed-vraagstukken. Of je nu Joods bent, geïnteresseerd bent of vragen hebt over het Joods zijn of Joodse leven’.

Meldpunt opgezet
Zo is JMW/Freyda in samenwerking met het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) een project begonnen met het ontwikkelen en opzetten van een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag binnen de Joodse gemeenschap. In de Talmud (Shevuot 39a) staat de tekst ‘Kol jisrael arevim ze baze’. Hiermee wordt bedoeld dat Joden elkaar nodig hebben en verantwoordelijk zijn voor elkaar. Dit is ook het motto van het meldpunt. Het doel is het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag binnen Joodse organisaties in Nederland, en daar waar het mensen overkomt, hen een plek te bieden waar ze gehoord en gezien worden. Het streven is dat zij en hun omgeving zo goed mogelijk geholpen worden om verder te gaan met hun leven.

‘Het meldpunt met protocol zullen bijdragen aan de bewustwording van de omvang en impact van dergelijke grensoverschrijdende incidenten. Daarnaast zal het meldpunt bij mogelijke toekomstige incidenten helpen een adequate reactie te kunnen geven’, aldus JMW.

Lees ook:
JMW herdenkt 400 namen op unieke wijze

Op een speciale webpagina herdenkt Joods Maatschappelijk Werk (JMW) circa 410 namen van Joden die in de Sjoa werden vermoord. Deze herdenkingspagina is voor 4 mei ingericht en kwam tot stand na een oproep. De achterban werd gevraagd om namen door te geven van Joden die de Sjoa niet hebben overleefd. Hun namen zijn nu te zien.

Categorie:

Home » Nieuws » JMW lanceert nieuw label Freyda om jongere generatie mee te bereiken