JMW herdenkt 400 namen op unieke wijze

JMW

Op een speciale webpagina herdenkt Joods Maatschappelijk Werk (JMW) circa 410 namen van Joden die in de Sjoa werden vermoord. Deze herdenkingspagina is voor 4 mei ingericht en kwam tot stand na een oproep, vorige week. De achterban werd gevraagd om namen door te geven van Joden die de Sjoa niet hebben overleefd. Hun namen zijn nu te zien. Iedere persoon heeft een plaatje met een aangestoken witte kaars gekregen. Zo staan er nu ongeveer 410 kaarsen op een rij. Bekijk de pagina ‘Ieder mens heeft een naam’ hier, die nog de hele week in tact blijft.

JMW organiseert ieder jaar een herdenking op 4 mei. Dat is een bijeenkomst in het Verzetsmuseum in Amsterdam waarbij deelnemers de namen van vermoorde familieleden oplezen. Na afloop wordt er samen gegeten en wordt aangesloten bij de herdenking in de Hollandsche Schouwburg. ‘Dat was dit jaar uiteraard niet mogelijk’, schrijven Asjer Waterman en Danny Hess, beiden medewerkers van JMW.

‘We hebben toen nagedacht of er geen alternatieve manier was om toch iets met 4 mei te doen. Dit is een belangrijke dag voor onze achterban, we wilden hen graag iets bieden, terwijl we tegelijkertijd niet een ‘concurrerende’ virtuele herdenking wilden organiseren. Dit leek ons een mooie manier om het noemen van namen toch doorgang te laten vinden, maar dan virtueel’. Na een oproep in de nieuwsbrief van JMW stroomden de namen gestaag binnen. Hess: ‘Er was heel veel belangstelling. We hebben nu meer dan vierhonderd namen op de speciale website kunnen plaatsen’.

Het is niet de bedoeling dat de 410 namen maandagavond live worden opgelezen. Er komt dus ook geen live stream of videoregistratie. Het Joods Cultureel Kwartier (JCK) organiseert jaarlijks een herdenking op 4 mei in de Hollandsche Schouwburg. Die gaat vanwege de corona-perikelen ook niet door. In plaats daarvan zijn er video’s van de vaste rituelen online gezet. Bekijk deze door op de onderstaande link te klikken of naar het Jonet-artikel hieronder te gaan.

Lees ook:
JCK organiseert alternatieve 4 mei-herdenking Hollandsche Schouwburg

Op een speciale webpagina zullen de jaarlijkse terugkerende ceremonies op 4 mei te zien zijn. ‘Op bescheiden manier biedt deze webpagina een aanvulling op de Nationale Herdenking op de Dam, zoals die door de NOS live zal worden uitgezonden’, heet het.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » JMW herdenkt 400 namen op unieke wijze