Duitse begraafplaats Ysselsteyn wordt ‘kermisattractie’, stichting woest

Wiki

Drie opera-avonden en een carillon klokkenspel zijn dit voorjaar te zien en te horen op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn. Tegelijkertijd wordt er een paviljoen voor horeca en evenementen gebouwd. Dit alles is tegen het zere been van de Stichting Oorlogsslachtoffers, die zich uit interesse en voor historisch onderzoek verdiept zich in de achtergronden van in Nederland gesneuvelde Duitse soldaten. De plek is omstreden, omdat hier ook Duitse en Nederlandse SS’ers begraven liggen.

Van de opera-avonden zijn er inmiddels al een paar achter de rug, maar de aanleg van een speciaal horecagebouw, daar kan Fred van den Munckhof niet bij. De begraafplaats, hoe omstreden ook, verwordt zo van historisch erfgoed tot een kermisattractie, vindt de stichting. In de afgelopen jaren heeft Van den Munckhof tevergeefs geprobeerd om de gemeente Venray, waar Ysselsteyn onder valt, tot andere gedachten te bewegen. Ook de provincie Limburg was niet bereid om de plannen voor de verbouwing te blokkeren.

“De provinciale, gemeentelijke politiek en andere betrokkenen kozen er toch voor het zogenoemde ‘tolerantiecentrum’ te realiseren,” vertelt Van den Munckhof in het AD. “Een markant gebouwtje uit 1957, dat perfect paste bij de sfeer van deze enige Duitse oorlogsbegraafplaats in ons land, is inmiddels gesloopt. Daar staat straks een ‘attractie’ van circa 2,6 miljoen euro waar je met uitzicht op al die betonnen grafkruisjes misschien wel een pilsje kan pakken. Hoogst ongepast. Geloof me: er liggen in Ysselsteyn Duitsers waar je, als ze nog hadden geleefd, echt geen biertje mee had willen drinken.”

Van den Munckhof wijst op SS’ers van Duitse en Nederlandse komaf die beulen waren en Joden hebben vermoord. Niet alleen de graven van Nederlandse SS’ers zijn er te vinden, maar ook die van verraders en collaborateurs. Verder liggen er op de begraafplaats Oostenrijkers, Polen, Russen en mensen van andere nationaliteiten die op de een of andere wijze dienden in het leger van nazi-Duitsland. “Die willen we, puur uit historisch perspectief, met rust laten. Maar nee, de initiatiefnemers geven dit beladen oord liever een toeristische, educatieve draai. Door er een soort attractie van te maken, worden al die duizenden doden feitelijk commercieel vermarkt. Dat kan absoluut niet.”

De Stichting Oorlogsslachtoffers verdiept zich in de achtergronden van met name Duitsers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland sneuvelden. De organisatie probeert de Duitse doden in Ysselsteyn begraven uit interesse voor oorlogsgeschiedenis en volstrekt onpartijdig, een gezicht te geven. Dankzij het onderzoek van de stichting is in de afgelopen decennia meer bekend geworden over de achtergrond van deze Duitse doden.

Van den Munckhof: “Daardoor kunnen we ook de nabestaanden, die de graven van hun omgekomen familieleden nog altijd bezoeken, informatie geven. Net als wij gruwelt ook die groep mensen van het idee dat Ysselsteyn mogelijk zal transformeren naar een educatieve kermis. De bezoekers willen juist in alle rust en stilte kunnen herdenken. Zonder spelende kinderen of een sliert toeristen.”

Lees ook:
Verzet tegen Duitse herdenking op begraafplaats Ysselsteyn

Binnenkort vindt op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn voor de tiende keer een herdenking van de Bundeswehr plaats. Er wordt samen met militairen uit andere landen stilgestaan bij de gevallen Duitse soldaten in de jaren ’40-’45. Tegen de herdenking is verzet, onder meer omdat er ook SS’ers en oorlogsmisdadigers liggen.

Categorie:

Home » Nieuws » Duitse begraafplaats Ysselsteyn wordt ‘kermisattractie’, stichting woest