Verzet tegen Duitse herdenking op begraafplaats Ysselsteyn

Youtube

Binnenkort vindt op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn voor de tiende keer een herdenking van de Bundeswehr plaats. Er wordt samen met militairen uit andere landen stilgestaan bij de gevallen Duitse soldaten in de jaren ’40-’45. Tegen de herdenking komt verzet, onder meer omdat er ook SS’ers en oorlogsmisdadigers op de begraafplaats liggen. De AFVN-Bond van Antifascisten en oud-nazi-jaagster Beate Klarsfeld maken bezwaren tegen de bijeenkomst.

In een persbericht laat de AFVN-Bond weten dat er geen herdenking moet plaatsvinden in het Limburgse Ysselsteyn. De bond spreekt van ‘een nazi-kerkhof waar 31.000 nazi-soldaten’ begraven liggen. ‘Plus zware Nederlandse oorlogsmisdadigers en collaborateurs die onder meer na de oorlog geëxecuteerd werden’, aldus de Bond. ‘Onder hen zijn de SS’er Julius Dettmann, die Anne Frank en haar mede-onderduikers in Amsterdam arresteerde. Verder de gruwelijke Gestapo-beul Ernst Knorr, en de voormalige Nijmeegse politiecommissaris en Jodenjager, tevens en SS-majoor Antonie van Dijk. Ook de eerste Nederlandse vrijwilliger van de SS, de Hilversummer Willem Heubel, ligt er’.

De Bond zal aangifte doen tegen de Duitse generaal Gersdorf als die zich weer laat zien

Volgens de Bond moet de herdenking, die op 15 juli met ongeveer 350 Bundeswehr-soldaten plaatsvindt, afgeblazen worden. ‘Vorig jaar had Duitse generaal Torsten Gersdorf uit Düsseldorf de leiding. De AFVN-BvA acht zijn optreden een misdrijf tegen Artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht, op het punt van aanzetten tot discriminatie’, schrijft de Bond, die ook zegt aangifte tegen Gersdorf te zullen doen als hij dit jaar opnieuw in Ysselsteyn verschijnt.

Beate Klarsfeld en kransen
De groep heeft steun van voormalig nazi-jaagster Beate Klarsfeld en haar man Serge Klarsfeld. Vorig jaar heeft de Bond de krans van de Bundeswehr verplaatst naar het graf van een moeder, Johanna Verhoeven-Arts en haar vijf jonge kinderen, die in oktober 1944 in het dorp Ysselsteyn door oorlogsgeweld omkwamen. De VPRO heeft die ontvreemding laten zien in de documentaire ‘Nicolaas op Oorlogspad’. De Bond overweegt nog ook dit jaar de kransen voor de nazi’s en oorlogsmisdadigers te verwijderen maar hoopt dat de nieuwe Duitse minister van defensie een einde zal maken aan deze verering van nazi’s en oorlogsmisdadigers. Er is hierover een brief naar de Duitse Defensieminister Von der Leyen gestuurd.

Canadezen
Volgens de Duitse Bundeswehr komen de soldaten niet naar Ysselstyn om de oorlogsmisdadigers te herdenken, maar om Duitse soldaten te gedenken die zelf slachtoffer waren van het nazi-systeem en sneuvelden. Canadese, Nederlandse en andere militairen vergezellen de Duitsers op hun herdenking. Dit om de vrede, verzoening en samenwerking van na 1945 tot op heden te bevorderen. “Wij staan voor onze waarden en onze vrijheid,” aldus Torsten Gersdorf vorig jaar. Hij benadrukt dat in het kader van de Nijmeegse Vierdaagse soldaten uit dertig landen aanwezig zijn en ook andere soldaten, onder meer op de Canadese begraafplaats, samen worden herdacht. “We moeten de verzoening voortzetten, ook in de toekomst.”

‘In Ysselsteyn liggen ongeveer 500 SS’ers, maar ook Nederlandse verraders, beulen en executeurs’de AFVN-Bond

Foute graven
De Bond schat dat er in Ysselsteyn circa vijfhonderd SS’ers liggen. SS’ers waren voor een  groot deel niet belast met militaire activiteiten, maar waren als Gestapo-leden en kampbewaarders belast met terreur, martelingen en wederrechtelijke executies. Dit zijn oorlogsmisdaden. Daarnaast liggen in Ysselsteyn Nederlandse verraders, collaborateurs, beulen en executeurs. Zij zijn de na de oorlog na een proces juridisch geëxecuteerd.

Von der Leyen
De aankomende herdenking staat haaks op de wens van vertrekkend Duits Defensieminister Ursula von der Leyen. Zij kreeg vorig jaar te maken met neo-nazisme in de Bundeswehr en heeft verordonneerd dat de nadruk moest liggen op het eren van de eigen Bundeswehr-geschiedenis vanaf 1955. De Bond heeft van Von der Leyen nog geen antwoord ontvangen op de brief die naar haar is verstuurd.

Youtube
Categorie:

Home » Nieuws » Verzet tegen Duitse herdenking op begraafplaats Ysselsteyn