JMW viert 70-jarig bestaan met goede bekenden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Joods Maatschappelijk Werk (JMW) viert feest, want de organisatie bestaat zeventig jaar. Bij het jubileum werd gisteren groots stilgestaan in de aula van de Joodse basisschool Rosj Pina, in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Daar kwamen personeelsleden, vrijwilligers, clienten en oude bekenden elkaar tegen om herinneringen uit de oude doos op te halen. De nieuwe directeur, Judith Meijer, keek ook vooruit en benadrukte dat ze de organisatie, en zijn mensen, goed wil leren kennen. Het evenement was vooral een reünie van betrokkenen bij JMW, waarvan een groot aantal al decennialang een band heeft met de organisatie.

De middag begon met een welkomstwoord van Jaap Fransman, voorzitter van de Raad van Toezicht, en zorgwethouder Eric van der Burg (VVD) van Amsterdam. Die laatste vertelde hoe hij op zijn besluit terugkwam om op het JMW te bezuinigen. Dat gebeurde door een gesprek met een overlevende van de Sjoa. Van der Burg benadrukte zondag het nut en noodzaak van de organisatie. “We zien het antisemitisme alleen maar toenemen. Het brengt alleen slachtoffers met zich mee en daarom kan JMW een rol spelen”, aldus de wethouder, die stelde dat  het antisemitisme problemen met zich mee zal blijven brengen op het gebied van angst en de verwerking ervan. “We kunnen als Nederlandse samenleving ontzettend veel leren van het JMW. Jullie zijn er niet alleen voor 50.000 Nederlanders, maar voor 17 miljoen Nederlanders”.

Na de toespraak van Van der Burg werd de zeventigjarige geschiedenis doorgenomen, waarna er verschillende panelgesprekken waren onder leiding van journaliste Marga van Praag. Oud-directeur Wilma Stein haalde herinneringen op uit de ouwe doos. In de jaren vijftig zorgde ze voor stapelbedden voor Joden die de Tweede Wereldoorlog hadden overleefd en die nog steeds vrijwel niets hadden. “Het waren de have nots van de gemeenschap. Hen lukte het niet om mee te helpen aan de wederopbouw.” Ook ex-directeur Hans Vuijsje kwam aan het woord. Vanaf 1982 werkte hij voor JMW. “Onze activiteiten spraken ook een grote groep naoorlogse Joden aan en vergeet de derde generatie niet”, aldus Vuijsje. Stein blikte terug op het congres voor Joodse oorlogskinderen dat in 1992 gehouden werd. Na dit panel waren er nog twee panelgesprekken met vrijwilligers en medewerkers die de aanwezigen op het hart drukten dat digitale hulp de toekomst heeft.

De nieuwe directeur Judith Meijer was onder de indruk van de middag en van de geschiedenis van het JMW. Zij wil daarvan leren en vindt het belangrijk om de historie te leren kennen. “Zo kun je een goede koers voor de toekomst bepalen, want JMW heeft een belangrijke opdracht te vervullen”, aldus Meijer. Ze stelde dat het roer bij de organisatie om zal moeten. “Omdat de tijd anders is en de vragen anders zijn dan die in het verleden, moet het bij JMW ook anders.” Meijers gaf aan geen Joodse achtergrond te hebben, maar graag veel te willen leren over de Joodse identiteit en het Jodendom. Deze zomer ontstond er tumult nadat bekend werd dat ze lid is van GroenLinks, een partij die als pro-Palestijns te boek staat. “Sommigen denken dat mijn betrokkenheid bij GroenLinks mijn mening over Israël beïnvloedt, maar dat is flauwekul.” Meijers benadrukte geen politieke richting te kiezen als directeur van de organisatie. Die moet bedrijfsmatiger en professioneler. “Ik wil bijdragen aan de doorontwikkeling van JMW. Daar word ik enthousiast van.”

Categorie:

Home » Nieuws » JMW viert 70-jarig bestaan met goede bekenden