‘Jodcast’ over Joodse keuken met Esther Erwteman en Esther Porcelijn

Porcelijn en Erwteman (EO)

De Evangelische Omroep (EO) heeft een nieuwe Joodse podcast. In ‘Esther & Esther aan de kook’ duiken Esther Porcelijn en Esther Erwteman samen in de Joodse keuken. ‘Wat maakt de Joodse keuken zo Joods? Is er eigenlijk wel iets typisch Joods? En Joods zijn is dat in deze tijd een vloek of een zegen?’ schrijft de omroep in een persbericht. Het is het tweede seizoen van de EO-podcast ‘De Jodcast’, die wordt gemaakt door de Joodse tak van de omroep. Deze ontstond een paar jaar geleden. Het kabinet Rutte II draaide met zijn bezuinigingen de Joodse Omroep de nek om.

In acht podcastverhalen zoekt Porcelijn naar haar Joodse identiteit en zo komt ze Esther Erwteman tegen, die een eigen Joodse kookstudio in Amsterdam runt. Samen maken ze wekelijks een Joods gerecht, waarbij Erwteman vertelt over de achtergronden, tradities en betekenis van de gebruikte ingrediënten. Porcelijn: “Het leek me interessant om over het Jodendom te praten aan de hand van gerechten. Zo praten we bijvoorbeeld over de jiddische moeder als archetype aan de hand van kippensoep, over de geschiedenis van Joden in Amsterdam aan de hand van pekel en zuur en over het fenomeen culturele toe-eigening aan de hand van humus.”

‘Springlevend en vrolijk’
In de podcast worden geschiedenis, tradities en de hedendaagse ongemakkelijke kanten en vooroordelen besproken. Porcelijn geeft aan dat het leerzaam voor haar is. “Ik leer ook veel van andere Esther haar schat aan kennis en praktische houding. Ik hoop dat luisteraars hierdoor wat meer van de Joodse cultuur zullen begrijpen en dan vooral dat die cultuur in het hier-en-nu bestaat. Esther en ik vertegenwoordigen beiden weer een andere kant van het Jodendom en beide kanten zijn springlevend en vrolijk.”  

In de eerste show praten de dames met elkaar, terwijl ze matzeballen maken, over wanneer een keuken typisch Joods is. Volgens Esther Erwteman is het lastig de authentieke Joodse keuken te definiëren. “Mijn Joodse keuken bestaat wel”, zegt zij. Dit komt doordat Joden over de hele wereld wonen en iedereen de invloeden van die landen in hun Joodse gerechten verwerkt, aldus Erwteman. Een aantal aspecten komt wel overeen, zoals koken volgens de spijswetten. In de tweede aflevering praten ze over het belang van samen eten.

Over Joods bij de EO
Door de bezuinigingen van het kabinet-Rutte II (2012-2017) op de publieke omroep was er geen plaats meer voor speciale kleine omroepen zoals de Joodse Omroep. Ook de omroepen voor de boeddhisten, Hindoes en moslims verloren hun status en verdwenen van het toneel. Toenmalig directeur Alfred Edelstein van de Joodse Omroep wist te voorkomen dat er nooit meer Joodse programma’s bij de publieke omroep te zien zouden zijn, door in de Tweede Kamer te pleiten voor zijn zaak. Dankzij een motie van het CDA en de ChristenUnie lukte het om een garantie voor Joodse programma’s in de wet te verankeren.

Lees ook:
Rabbijnen komen op NPO met vast ‘tv-vragenuurtje’

Nederlandse rabbijnen komen volgend tv-seizoen met een programma waarin mensen hen vragen kunnen stellen over uitdagingen in hun levens en dagelijkse besognes. De tv-show met de werktitel ‘Vraag het een rabbijn’ zal uitgezonden worden via de Joodse programmering van de Evangelische Omroep (EO). In het panel zitten de rabbijnen Joram Rookmaker (LJG Amsterdam), Marianne van Praag (LJG Den Haag), Shmuel Katz (NIK) en David Gaillard (NIK en legerrabbijn bij Defensie).

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Jodcast’ over Joodse keuken met Esther Erwteman en Esther Porcelijn