Joden Brazilië blij met nieuwe anti-terreurwet
De Joodse gemeenschap in Brazilië is enthousiast over de deze week goedgekeurde anti-terreurwetgeving, waarvoor het Joodse leiderschap zich had ingezet. President Dilma Rousseff ondertekende de eerste wet in zijn soort van haar land, die een terroristische daad bestraft met een gevangenisstraf van twaalf tot dertig jaar. De maximale straf van dertig jaar is de hoogste binnen het strafrecht van de grootste staat op het Zuid-Amerikaanse continent.
Officials van de Braziliaans-Joodse Federatie – de koepelorganisatie bekend onder het acroniem CONIB – heeft in aanloop naar de nieuwe wetgeving grote steun daarvoor getoond, onder meer aan de hand van door de organisatie ingezonden opiniestukken, die in invloedrijke kranten en tijdschriften zijn verschenen. Fernando Lottenberg, voorzitter van CONIB, zei in een verklaring dat de antiterreurwet Brazilië en de Joodse gemeenschap beter in staat stelt de toenemende dreiging van terrorisme in de wereld tegemoet te treden.
“Er is slechts één manier om terrorisme effectief tegemoet te treden: door preventie”, aldus Lotterberg. “De bezorgdheid om het recruteringsnetwerk van Islamitische Staat dat zich verspreidt over Braziliaanse steden en op het Internet is sterk toegenomen en wordt door specialisten aangemerkt als een ernstig probleem. We hebben vaak met leden van het parlement en met federale autoriteiten om de tafel gezeten om de noodzaak van dergelijke wetgeving aan te kaarten”.
De nieuwe wet definieert terrorisme als ‘het plegen door één of meerdere individuen van handelingen op grond van xenofobie, discriminatie of vooroordeel op grond van ras, kleur, etniciteit of religie, met als oogmerk sociale of algemene terreur te bewerkstelligen of mensen, eigendommen, de publieke ruimte of de veiligheid in gevaar te brengen’.
Rio de Janeiro is gastheer van de Olympische Zomerspelen van 2016 die in augustus worden gehouden. De dreiging van terreur is een grote zorg in Brazilië’s op één na grootste stad, waar ongeveer veertigduizend Joden wonen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren