Pools-Joodse kleermaker van Elvis overleden
Joseph Sher, een Pools-Joodse immigrant die in de Verenigde Staten bekend werd als de kleermaker van beroemdheden als Elvis Presley en Fats Domino, is overleden. De Sjoa-overlevende, wiens ouders en zusters in de concentratiekampen werden vermoord, behaalde de leeftijd van 100 jaar.
Net als zijn vader, was Sher kleermaker. “Hij werkte elf uur per dag, zes dagen per week”, vertelt zijn jongste zoon Leopold. Hij begon bij kleermaker Harry Hyman, die veel opdrachten kreeg van bekenden uit de showbusiness. Sher was verantwoordelijk voor de outfits van de grote namen uit de jaren ’50 en ’60, zoals de ‘King of Rock ‘n Roll’, maar was daarnaast specialist in het maken van uniformen voor lange hotelportiers. “M’n vader was slechts 1,55 meter, dus hij moest regelmatig op de tafel klimmen om ze te kunnen opmeten”, grapt Sher junior.
Sher, die in het Poolse Krzepice werd geboren, emigreerde na de Tweede Wereldoorlog naar Amerika, waar hij zich samen met zijn vrouw, Rachel Israelowicz en zoontje Martin vestigde. De Shers trouwden in 1941. Martin werd in een vluchtelingenkamp geboren. Shers ouders en drie zusters werden in het concentratiekamp Treblinka vermoord.
Tijdens de oorlog werd Sher in verschillende kampen als dwangarbeider te werk gesteld bij de aanleg van wegen. “Een gruwelijke ervaring waarbij de mannen als slaven werden behandeld”, vertelt zoon Leopold. “De meeste mensen stierven aan ziekten of werden doodgeschoten door de bewakers.” Slechts drie van de duizend mannen in Shers groep overleefden de kampen, tekende Joseph Sher zelf op in zijn uitgebreide getuigenis voor de website www.holocaustsurvivors.org. Hij sprak vaak over zijn gruwelijke oorlogservaringen om, zoals hij zelf uitlegde, de opdracht van zijn moeder te vervullen: ‘Je moet de wereld vertellen wat er met ons is gebeurd zodat niemand het zal vergeten’.
Hij en twee broers overleefden de Holocaust. Een tante van zijn echtgenote, die al enkele decennia in de VS woonde, betaalde hun overtocht uit Europa. De latere ‘kleermaker van de sterren’ bereikte platzak zijn nieuwe thuisland.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren