Joden in Denemarken vragen dringend om extra beveiliging, krijgen het niet

Vlag van Denemarken (beeld: flagspot)
Vlag van Denemarken (beeld: flagspot)

De Joodse gemeenschap in Denemarken heeft de minister van justitie verzocht om extra politiebewaking bij de synagoge in Kopenhagen tijdens diensten en wanneer studenten arriveren en vertrekken. Dat zei Dan Rosenberg Asmussen, woordvoerder van de gemeenschap, woensdag. Minister Mette Frederiksen zei dat de veiligheidsdiensten de beveiliging van Joodse instellingen zal bestuderen. De aanslagen in Parijs maken ‘het belang dat onze Joodse medeburgers zich veilig kunnen voelen pijnlijk duidelijk’, aldus de minister.

In Denemarken is al enige tijd sprake van toenemend antisemitisme. Zo waren er in de afgelopen twee jaar veel incidenten, zoals een man die afgelopen zomer in een stadsbus in elkaar werd geslagen omdat hij een ketting met een Davidster droeg. Andere voorvallen waren er ook, waaronder de imam Mohamad Al-Khaled die in september 2014 een lezing gaf waarin hij de Joden ‘de nazaten van apen en varkens’ noemde. “Oh Allah, vernietig de Zionistische Joden”, zo zei hij in een volle moskee, waarna hij de Deense Joden vervloekte.

Na de aanslagen in Frankrijk van vorige week zijn alle Europese autoriteiten alert op mogelijke nieuwe aanslagen elders in Europa. Amsterdam en Duitsland worden door kenners als mogelijke doelwitten genoemd, daarover is uiteraard geen zekerheid. Denemarken wordt niet genoemd in het rijtje van plaatsen en landen die mogelijk doelwit zijn. In Denemarken zijn wel al beveiligingsmaatregelen genomen, niettemin blijven de Joden zich zorgen maken. In Denemarken wonen al honderden jaren Joden [bl].

Categorie: |

Home » Joden in Denemarken vragen dringend om extra beveiliging, krijgen het niet