Joden Schotland woedend op kerk om Israël

Beeld: Church of Scotland.
Beeld: Church of Scotland.

Joodse organisaties in Schotland hebben de Church of Scotland – de Schotse kerk – hard veroordeeld om het goedkeuren van een rapport waarin de aanwezigheid van Joden in het Heilige Land wordt bestreden. De Schotse Joden noemen het een ‘onacceptabele aanval op het Jodendom’. Tevens zou het document, dat door alle geestelijken onderscheven wordt, oproepen tot de vernietiging van Israël.

Wat is er gebeurd? Onlangs bracht de Schotse kerk een rapport uit met de titel ‘De erfenis van Abraham’, waarin onderzoekers van de kerk in een passage stelden dat de Joden geen recht hebben op het land Israël. Ook werd uitgegaan van een mogelijke boycot van de staat Israël. Na gesprekken met de Joodse gemeenschap is het rapport van de site van de kerk gehaald. De onderzoekers beloofden ook om het omstreden deel van de tekst te herschrijven.

Nu blijkt echter dat de passage in wezen niet is aangepast, zo stellen de Joden van Schotland. De Schotse Raad van Joodse Gemeenschappen stelt dat de kerk een theologische aanpassing heeft gedaan, maar dat het nog steeds gaat om een oproep tot de vernietiging van de staat Israël. Het rapport is deze week door de assemblee, waarin zevenhonderd geestelijken van de kerk zitting hebben, goedgekeurd.

Volgens de Schotse dominee Sally Foster-Fulton gaat het document in op ‘de doorlopende bezetting door de staat Israël van Palestina’. Verder meent ze dat het rapport goed ingaat op ‘het onrecht’ dat het Palestijnse volk wordt aangedaan. Wel benadrukt ze dat het geen aanval is op het Joodse volk. Ook stelt ze dat een deel van de originele tekst ‘misleidend’ was.

Categorie:

Home » Nieuws » Religie » Joden Schotland woedend op kerk om Israël