Vorden erkent ontsporing Dodenherdenking

Beeld: Boerderij in Vorden
Beeld: Boerderij in Vorden

Burgemeester Henk Aalderink en andere bestuurders uit de gemeente Bronckhorst stellen dat de Dodenherdenking in Vorden onbedoeld voor grote commotie heeft gezorgd. Bert Hartelman van het lokale Comité 4 en 5 mei: “De reactie die dit opriep, hadden we niet voorzien en daarvan zijn we ook geschrokken. Het is ook nooit de bedoeling geweest om wie dan ook te kwetsen. Duidelijk is dat het nu uit de lokale sfeer is getrokken en een landelijk discussiepunt  is geworden.” Aalderink: “We hebben begrip voor de gevoelens van Joodse zijde. Voor hen is het herdenken van diegenen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord en omgekomen heel wezenlijk.”

De heren hadden een gesprek met vertegenwoordigers van het Cairo-overleg, een interreligieus overlegorgaan van Joden, moslims en christenen. Rond de dodenherdenking in het Achterhoekse Vorden, dat in de gemeente Bronckhorst ligt, was ook dit jaar veel te doen. Weliswaar werden de Duitse soldaten die op de oorlogsbegraafplaats liggen niet officieel herdacht; toch mochten de bezoekers van deze 4 mei-herdenking wel langs de Duitse graven lopen. Daardoor voelden veel Joden zich gekwetst. Maar volgens Aalderink heeft de plaatselijke bevolking een nauwe band met Duitsland. “De vraag is nu : hoe komen we hier op een goede manier uit?”

Het Cairo-overleg ging daarom op 16 mei met de bestuurders in gesprek over de situatie. “Herdenken is een zaak die allen In Nederland aangaat. Wat de Tweede Wereldoorlog anders maakt dan andere oorlogen is dat mensen werden vermoord om wie ze zijn en hoe dat op systematische wijze kon gebeuren. We moeten voorkomen dat dit soort genocide ooit weer gebeurt”, aldus Hanneke Gelderblom-Lankhout van het Cairo-overleg. Ook de moslims in het overleg vinden dat je daders en slachtoffers niet op hetzelfde moment kunt herdenken. Rasit Bal: “Om aan de nieuwe generatie moslims in Nederland uit te leggen wat er gebeurd is, moet de boodschap heel helder zijn. Als daders en slachtoffers dan op hetzelfde moment of vlak na elkaar herdacht gaan worden, dan helpt dat niet om duidelijk te maken dat herdenken eigenlijk gaat om het proces van uitsluiten van mensen om wie ze zijn.”

In de komen de maanden blijven het Cairo-overleg en de bestuurders uit Bronckhorst met elkaar in overleg.

Categorie:

Home » Nieuws » Vorden erkent ontsporing Dodenherdenking