Joden van Zuid-Afrika gedenken Mandela

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Mandela, die werd geboren in de provincie Oost-Kaap, vertrok begin jaren veertig naar Johannesburg om advocaat te worden. Destijds was het voor een zwarte erg moeilijk om een baan te krijgen bij een ‘blanke’ advocatenfirma, maar Mandela slaagde er wel in. Hij ging werken als advocaat-stagiair bij de Joodse advocatenfirma Witkin, Sidelsky and Eidelman. De Joodse directeuren waren volgens Mandela een van de eerste blanken die hem met respect behandelden.

Met zijn werk voor het Joodse bedrijf begon Mandela’s lange band met de kleine Joodse gemeenschap van Zuid-Afrika. Volgens Mandela waren de Joden veel meer ‘open minded’ ten opzichte van raciale vraagstukken dan niet-Joden. ‘Misschien omdat de Joden historisch gezien zelf vaak het slachtoffer zijn geweest van vooroordelen en discriminatie’, aldus Mandela. In zijn boek Long Walk to Freedom benadrukt hij de belangrijke rol die de Joden van Zuid-Afrika hebben gespeeld in de strijd tegen de apartheid. Het waren verschillende Joodse advocaten die hem vertegenwoordigden tijdens de beruchte Rivonia-rechtzaak, waarin Mandela werd veroordeeld tot levenslang. En het waren onder meer Joodse activisten en journalisten die hem bezochten tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland. Tevens las Mandela het dagboek van Anne Frank toen hij vast zat.

In de afgelopen dagen haalden kopstukken uit de Zuid-Afrikaanse Joodse gemeenschap herinneringen op aan de overleden ex-president. “Ik voelde me zeer bevoorrecht om de Joodse gemeenschap te kunnen vertegenwoordigen tijdens zijn presidentschap,” zegt oud-voorzitter Mervyn Smith van de South African Jewish Board of Deputies, de organisatie van de Joodse gemeenschap in het land. “We hebben hem een aantal keren ontmoet en de gesprekken waren altijd openlijk en hartelijk.” Het was ook Mandela die in 2000 het eerste Joodse museum van Zuid-Afrika opende. Verder probeerde hij ook een religieuze band met de Joden op te bouwen. Zo bezocht hij in 1994, een week na zijn inauguratie, een sjoel en was opperrabbijn Cyril aanwezig tijdens zijn tweede huwelijk in 1998. 

“Hij maakte ons trots. Dankzij hem voelden we ons trots dat we Zuid-Afrikanen zijn,” zegt Smith nu. “Zijn aanwezigheid bij Joodse aangelegenheden en bijeenkomsten zorgde altijd voor veel energie. De relatie die de Joodse gemeenschap met Mandela had zal altijd met trots worden herinnerd.”

Categorie:

Home » Nieuws » Joden van Zuid-Afrika gedenken Mandela