Israëli’s niet naar herdenking Mandela

Netanyahu en Peres hadden de Zuid-Afrikaanse regering eerder laten weten dat ze van plan waren om te komen, maar zien daar nu van af. De Israëli’s schatten de kosten van de reis op een kleine 1,5 miljoen euro, zo melden Israëlische media. Dit heeft niet alleen te maken met de kosten van het regeringsvliegtuig en de brandstof, maar bovenal met veiligheid. De onkosten voor de veiligheid van de twee worden te hoog vanwege het grote aantal aanwezigen bij de dienst. Onduidelijk is of Israël nu een andere afvaardiging naar Johannesburg stuurt.

Wel hebben de Israëli’s Mandela in de afgelopen dagen al herdacht. Zo sprak Peres een aantal goede woorden over hem. “Mandela was een eerbiedwaardige leider die de loop van de geschiedenis heeft veranderd,” aldus president Peres. Ook Netanyahu liet zich al over de overleden ex-president van Zuid-Afrika uit. “Hij was de vader van zijn volk, een man met visie, een vrijheidsstrijder die tegen geweld was,” zei de premier. Zelf bezocht Mandela Israël in 1999. Hij nam het op voor zowel Israël als de Palestijnen. Zo zei hij zich niet voor te kunnen stellen dat Israël zich uit de Palestijnse gebieden zou terugtrekken als de Arabische landen Israël niet zouden erkennen.

Dinsdag is de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela in het voetbalstadion Soccer City, waar 95.000 toeschouwers in kunnen. Een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld komt wel naar de ceremonie. Tot nu toe hebben 59 regeringsleiders en staatshoofden hun aanwezigheid toegezegd. Namens Nederland zijn koning Willem-Alexander en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in Johannesburg. Timmermans vertrekt daarna, omdat hij verplichtingen heeft in de Kamer. De koning blijft een dagje langer om ook op woensdag een herdenking bij te wonen. Het is nog niet bekend wie Nederland zondag bij de uitvaart van Mandela in zijn geboorteplaats Qunu vertegenwoordigt.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Israëli’s niet naar herdenking Mandela