Rel rond ‘Joods kunstwerk’ Mart Smeets

Mart Smeets (beeld: partyflock)
Mart Smeets (beeld: partyflock)

De sportjournalist zei zaterdag in het tv-programma Sterren op het doek dat hij het werk van een Joodse kunstenaar niet mooi vond. De schilder, Joop Rubens, begrijpt niet waarom Smeets dit deed. ‘Het feit dat ik Joods ben heeft helemaal niets met het programma te maken’, vertelt hij aan De Telegraaf. Rubens maakte een portret van de journalist.

Smeets zei na het zien van het werk dat het resultaat hem niet beviel. “Ik voel me hier heel onplezierig bij. De confrontatie met mezelf is niet prettig. Dit is een bestraffende Amstelveense Joodse manier van kijken,” aldus Smeets. Vooral die laatste zinsnede steekt Rubens, die zelf in de studio aanwezig was. “Het kwam zo onverwacht dat ik perplex stond. Als hij dit eerder in het programma had gezegd, was ik weggelopen,” zegt de schilder nu.

Joop Rubens krijgt veel bijval. “Tientallen vrienden en kenissen hebben me gebeld, iedereen vindt de uitspraken van de heer Smeets beneden ieder peil.” Smeets zelf is zich volgens de krant van geen kwaad bewust. “Hij stelde zich voor als Joodse Amstelveense kunstenaar. Ik denk dat ik hem daarmee van repliek diende,” aldus de sportverslaggever. Rubens ontkent dit op zijn beurt. “Dat is een leugen. Ik vertel nooit zomaar dat ik Joods ben. Ik denk dat hij me heeft opgezocht op internet.” De kunstenaar merkt op dat Smeets ‘sowieso geobsedeerd leek met het jodendom’. Rubens: “Sinds het begin van het programma ging het de hele tijd over Joden. Vanaf het moment dat hij binnenkwam was er laaiende ruzie, ook met presentatrice Hanneke Groenteman, die zelf Joods is.”

Frits Barend, ook een Amstelvener van Joodse afkomst, mengde zich in de discussie: “Het slaat echt nergens op, hij roept maar wat om interessant te doen. Ik vraag me af of er ook een bestraffende Volendamse Joodse manier is om naar dingen te kijken of een bestraffende Amstelveense katholieke manier.” De uitspraken van Smeets staan volgens Barend niet op zichzelf: “Eerst maakt Gordon een Chinees belachelijk, dan vindt Jack Spijkerman Humberto Tan niet alleen donker maar ook nog dom, en nu is er Mart Smeets met zijn bestraffend Amstelveens Joods.”

Het schilderij van Smeets staat te koop. De opbrengst gaat naar een goed doel. Op de site Wiebiedtermeer.nl, is op dit moment 1.750 euro geboden.

Bron: AD

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Rel rond ‘Joods kunstwerk’ Mart Smeets