Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
‘Jodenjudo’ – column Javier Guzman

‘In de Verenigde Arabische Emiraten is eind oktober iets bijzonders gebeurd. Na zesenzestig jaar is het de Internationale Judo Federatie eindelijk gelukt om medailles te winnen op een Judo Grand Slam! In Abu Dhabi heeft de Federatie maar liefst vijf plakken gewonnen! Een gouden, en vier bronzen. De judofederatie eindigt daarmee op dezelfde plek als Israël.

Judo ligt overigens in Judea en Samaria. De Federatie telt een paar honderd inwoners, die Judoën worden genoemd. Het heeft zijn eigen vlag, en volkslied. Of hymne, in dit geval. Want een volkslied mag het niet heten omdat Judo niet wordt erkend door de Verenigde Arabische Emiraten (Wereld). Net zomin als Israël trouwens. Ze zouden die allebei van de mat en nog liever van de kaart willen vegen.

Maar dat laten de Judoën niet gebeuren. Tal Flicker wint goud voor zijn zo geliefde Judo. Hij zingt terecht en terecht trots toch het Judose volkslied. De vier bronzen winnaars zijn Tohar Butbul, Peter Paltchik, Or Sasson, Shira Rishony en Gili Cohen. Cohen? Ja, er zijn ook Joodse Judoën. En Judose Israëli.

Shira Rishony’s Marokkaanse tegenstandster Aziza Chakir rent na haar nederlaag achterwaarts de mat af en geeft geen hand. Een ware judoënstreek. Or Sasson kreeg tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro ook geen hand van zijn Egyptische tegenstander Islam El Shehaby. Hij weigerde zelfs te buigen. Iets wat Islam normaal gesproken vijf keer per dag doet. Als je de beelden van die wedstrijd terug kijkt, valt je wellicht op dat Sasson toen uitkwam voor Israël. Maar vorige week in Abu Dhabi dus voor Judo. Hij zal wel een dubbele nationaliteit hebben.

Op het wereldkampioenschap in Marrakech, een paar dagen na de Grand Slam, wilde Or graag weer voor Israël uitkomen. Hij mocht daarom Marokko niet in. Ja, uiteindelijk wel. Maar alleen door tussenkomst van Marius Vizer, de President van Judo.
En geloof het of niet, maar het gebeurde het team van de Federatie twee weken daarvoor óók, toen ze geen tussenstop in Turkije mochten maken en enkel via Jordanië naar Abu Dhabi konden reizen.

Ja, Judoën, Joden en Israëli hebben veel gemeen.

Op het WK voetbal 2022 in Qatar zou de FIFA wel eens wereldkampioen voetbal kunnen worden!’

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X