John Bercow wil stoppen met voorzitterschap Brits Lagerhuis wegens misbruik positie

Bercow
Youtube

John Bercow stopt aankomende zomer met zijn taak als voorzitter van het Britse Lagerhuis. De flamboyante politicus van Joodse komaf is dan tien jaar voorzitter van de Britse Tweede Kamer geweest. Hij stelt zijn functie ter beschikking, zo meldt The Jewish Chronicle – de Britse evenknie van Jonet.nl – na een negatief rapport over zijn gedrag en managementstijl. Bercow heeft bepaalde personeelsleden door de jaren heen gepest en onder druk gezet, zo staat in het onderzoek te lezen. Het valt ook op dat de voorzitter niet altijd neutraal genoeg is en snel naar zeldzame middelen zou grijpen, zoals het wegsturen van parlementariërs (zie onder). De voorzitter, die eigenlijk had gezegd uiterlijk in de zomer van 2018 te willen stoppen, zou aan intimi hebben verteld aankomende zomer terug te treden.

Onderzoek
In het onderzoeksrapport van Dame Laura Cox staat dat misbruik van zijn positie door Bercow jarenlang werd ‘getolereerd, verborgen en verstopt’. In de organisatie is volgens haar een angstcultuur ontstaan. Ook moet er een verandering plaatsvinden in de bedrijfsvoering, waar Bercow verantwoordelijk voor is. Zij stelt dat de voorzitter zo snel mogelijk stopt, maar hijzelf heeft bij intimi aangegeven pas in de zomer te willen vertrekken. Zijn voormalige secretaris heeft verklaard gepest te zijn door hem, maar de voorzitter ontkent dit in alle toonaarden. Bercow kreeg ook kritiek van Lagerhuisleden, die in een debat over de bedrijfsvoering van het parlement aangaven dat het beleid onaanvaardbaar is en dat de voorzitter zijn conclusies zou moeten trekken. Bercow heeft bij intimi aangegeven in de zomer te willen vertrekken, na de Brexit van 29 maart. Mogelijk mede met het oog daarop komt er geen vertrouwensstemming over de voorzitter.

Theatraal en mening
In de afgelopen week viel het oog van velen buiten Groot-Britannië op Bercow, toen ze keken naar de stemming over de Brexit-deal in het Britse Lagerhuis. Zijn theatrale stijl van voorzitten bekoort velen. In Groot-Brittannië is er echter veel ergernis over de stijl van Bercow, die niet altijd even neutraal zou zijn. De voorzitter van het Lagerhuis dient immers geen mening te geven, maar deze voorzitter blonk volgens zijn critici juist uit in het laten blijken van meningen. In 2017 vertelde hij een groep studenten dat hij in het Brexit-referendum tegen een vertrek uit de EU heeft gestemd. “Ik vond het persoonlijk beter om in de EU te blijven dan niet,” aldus Bercow, waarna hij daar aan toevoegde dat de Levers ‘beloftes gedaan hebben die ze niet konden houden’. Ook bestempelde hij de Amerikaanse president Donald Trump als ‘racistisch’ en ‘seksistisch’ en verhinderde hij hem om in het parlement te komen spreken.

Joodse komaf
Bercow heeft er nooit een geheim van gemaakt Joodse wortels te hebben. Geregeld sprak hij in het openbaar over zijn Joodse opvoeding en familiegeschiedenis. “Mijn vader was Joods en ik ging naar Finchley Reform Synagogue. Ik had een bar mitswa, hoewel ik seculier ben. Mijn moeder is niet-Joods, maar zij is uitgekomen,” aldus Bercow over zijn Joodse achtergrond. Hij was de eerste Britse parlementsvoorzitter die een bezoek bracht aan Israël, in 2017. Daar was hij de eregast van voorzitter Yuli-Yul Edelstein van de Knesset, het Israëlische parlement. Bercow zag zijn bezoek als ‘een groot voorrecht’ en benadrukte de noodzaak van goede betrekkingen tussen zijn land en Israël ‘ongeacht welke regering er aan de macht in Groot-Brittannië of Israël’.

Categorie: |

Home » Nieuws » John Bercow wil stoppen met voorzitterschap Brits Lagerhuis wegens misbruik positie