Joods Humanitair Fonds en Kerk in Actie steunen project voor asielzoekers in Israël

wikipedia

Het Joods Humanitair Fonds (JHF) en Kerk in Actie slaan de handen ineen om asielzoekers in Israël te helpen. Dat doen ze door samen een project te steunen voor Afrikaanse migranten zonder verblijfstatus. Het is een project van Assaf, een onafhankelijke Israëlische NGO, die zich richt op de zorg en opvang van Afrikanen in Israël. Assaf krijgt 25.000 euro van beide organisaties om vijftig migranten in Tel Aviv met mentale en lichamelijke problemen te helpen. Het JHF krijgt bij deze actie de volledige steun van het Centraal Joods Overleg (CJO), de parapluorganisatie van Joods Nederland.

Slechte positie Afrikanen
‘Vluchtelingen en asielzoekers in Israël worden extra zwaar getroffen door de coronacrisis’, schrijft directeur Muriel Leeuwin van het JHF. ‘Velen hebben tijdelijke contracten in de horeca of hotels en zijn nu van de één op de andere dag hun baan kwijtgeraakt. Daarnaast is hun rechtspositie zwak en hebben ze vaak amper spaargeld om op terug te vallen’. Assaf zet zich in voor deze groep in de Israëlische samenleving, onder meer door telefonisch hulpvragen van asielzoekers te beantwoorden en voor hun rechten bij overheidsinstanties op te komen. Ook vertaalt Assaf Hebreeuwse informatie over corona in verschillende talen.

Sociale steun
In het afgelopen decennium kreeg Israël te maken met een golf aan Afrikaanse migranten. De meesten komen te voet en bereiken het land na een tocht door onder meer de Sinaï-woestijn. Deze groep, die vaak uit economische motieven verhuisd is, heeft volgens JHF en Kerk in Actie aan veel ontberingen bloot gestaan. Momenteel zijn de meesten illegaal aanwezig. ‘Er verblijven circa 30.000 asielzoekers zonder status in Israël. Zij leven onder slechte omstandigheden en hebben weinig kans op een veilige toekomst. Assaf geeft deze mensen de nodige zorg en aandacht. Zij biedt essentiële medische hulp, praktische begeleiding en sociale steun en richt zich op de meest kwetsbaren onder hen’, aldus Leeuwin. Eerder demonstreerden de migranten voor hun rechten, zie foto boven.

Voor het eerst samen
Het JHF is opgericht door het CJO om het Joodse leven in Midden- en Oost-Europa te versterken en hulp te bieden aan slachtoffers van conflicten. De organisatie ondersteunt jaarlijks circa honderd projecten in meer dan twintig landen. Kerk in Actie is de diaconale afdeling van de Protestantse Kerk Nederland en verantwoordelijk voor hulpprogramma’s in binnen- en buitenland. Wereldwijd levert Kerk in Actie strijd tegen armoede en onrecht. In Nederland en dertig andere landen steunt de organisatie honderden projecten. Het is voor het eerst dat beide organisaties samen optrekken.

Remigratieplannen
In Israël kunnen de migranten uit Afrika niet overal op sympathie rekenen. Premier Benjamin Netanyahu stelt dat ze vooral overlast zouden veroorzaken. In de afgelopen jaren heeft hij geprobeerd om deals te sluiten met veilige Afrikaanse landen. Die zouden deze mensen dan moeten opnemen in ruil voor geld en ontwikkelingshulp uit Israël. Door internationale regels en andere omstandigheden is het Netanyahu nog niet gelukt om de migranten te repatriëren. Hij krijgt kritiek op zijn plannen van hulporganisaties, mensenrechtenorganisaties en de linkse oppositie. Ook wordt de grens met Egypte strenger bewaakt.

Lees ook:
Netanyahu: 40.000 Afrikanen terugsturen

Premier Benjamin Netanyahu van Israël wil tienduizenden illegale Afrikanen in het land terugsturen naar hun gebied van herkomst. Het gaat veelal om Eritreeërs en Soedanezen, vrijwel allemaal mensen zonder een Joodse achtergrond.


JHF organiseert reis naar Centraal- en Oost-Europa
Het Joods Humanitair Fonds (JHF) organiseert een reis naar Midden- en Oost-Europa. Deze Joodse expeditie laat jongeren kennismaken met het Joodse leven in landen zoals Oekraïne. De reis heeft als doel om contacten te leggen en een brug te slaan tussen jongeren die Nederlandse Joodse jongeren en leeftijdsgenoten aldaar. 

Categorie:

Home » Nieuws » Joods Humanitair Fonds en Kerk in Actie steunen project voor asielzoekers in Israël